12 april 2011

Berkenwater en koolhydraten

Afgelopen zaterdag leek het wel hoog zomer; het was gewoon warm. De spechten klopten, de mezen zochten actief naar insecten in de oksels van de blaadjes en kwetterden volop, de vinken maakten hun kenmerkend geluid. Heerlijk om dan in alle stilte door het bos te wandelen. Gewoon een drietje van 12 kilometer, beginnend bij de IJsbaan.
Ergens halverwege is een klein watertje waar de honden graag van drinken en een bad nemen. Daar staat een bankje in de zon; we wilden erop gaan zitten. Tot onze verbazing lagen er druppels water op; we vroegen ons af waar die wel vandaan konden komen; het had niet gevroren dus het kon geen dooiende rijp zijn, noch druppende takken van de mist. Nou ja, we gingen zitten, maar het druppelen ging gestaag door. Telkens vielen er grote druppels, ook op onze kleren. Ik kon het niet laten om even te proeven; het was gewoon water, althans het smaakte nergens naar.
Ik kon niet anders concluderen dat de enorme berk die uittorent boven het bankje deze druppels liet vallen als tranen. De sapstroom was natuurlijk op gang gekomen en aangezien er nog geen bladeren aan de boom zaten kon het water nog niet veel anders doen dan naar beneden vallen. Zodra er bladeren zijn wordt het water gebruikt bij de CO2 fixatie (fotosynthese). Onder invloed van het zonlicht wordt CO2 gereduceerd tot koolhydraat dat verder door de plant of boom wordt getransporteerd naar de wortels die dan weer actief water op kunnen zuigen enzovoorts. Met de koolhydraten worden alle levensfuncties van de plant van energie voorzien alsmede dienen zij als constructiemateriaal; cellulose is een polymeer van koolhydraten. Dit voor geïnteresseerden onder de lezers.
Verderop in het bos zagen we een vergelijkbaar fenomeen: er stond een aantal bij de grond afgezaagde berken en ook daar welde het water uit. Die wortels hebben een stimulerende levenskracht die de boom wakker schudt uit haar winterslaap lijkt het wel! Daarvoor hebben zij energie opgestapeld van het vorige jaar. Natuurlijk in de vorm van koolhydraten.

Geen opmerkingen: