10 april 2011

Het recept van risolles


Op deze foto ziet u mede-cursist Hugo bezig met het bakken van de risolles; het laatste proces dat de risolles ondergaan alvorens zij worden opgegeten. En dat worden ze zeker want risolles vormen één van de hoogtepunten in de receptuur van Richard Rothe, de leermeester op het gebied van de oriëntaalse keuken bij de kooklessen van WVT. Hier volgt de receptuur:

Ingrediënten:
1 flinke kipfilet;
2 rode sjalotjes;
2 teentjes knoflook;
een beetje selderij;
zout, suiker, peper, nootmuskaat naar smaak;
8 el maizena;
500 ml water.

Ragout
Snijd de kipfilet in stukken. Snipper de uitjes en knoflook, fruit het in wat olie tot geurig, voeg dan de kipstukken eraan toe. Kip even aanbraden, dan water toevoegen, opkoken en het vlees gaar laten worden. Kip uit de bouillon halen en fijn uitpluizen en weer toevoegen. Het mengsel op smaak brengen met het zout, de suiker, peper en nootmuskaat. De maizena met een klein beetje water tot een papje maken en al roerend toevoegen aan de bouillon. Voorzichtig roerend opwarmen zodat een ragout ontstaat. 
Flensjes
Voor ongeveer 25 stuks:
500 gram bloem;
2 eieren;
wat zout en water;
margarine om de flensjes te bakken.
Maak een beslag door de eieren te breken in de bloem, te roeren en water toevoegen tot een niet te dik beslag ontstaat. Hiervan worden dunne flensjes gebakken.
Afmaken van de risolles
Benodigd:
3 eieren, losgeklopt in een platte schaal;
paneermeel eveneens in een platte schaal;
Niet te hete olie bij voorkeur in een wadjan.
Leg de flensjes op een platte ondergrond. Schep hierop een ruime eetlepel van de ragout. Rol de ragout één slag in het flensje, vouw het flensje vervolgens als een enveloppe dicht en rol verder op. Rol de risolles nu door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Bak de risolles nu af in de olie. Op het instructiefilmpje wordt duidelijk hoe dat gaat.

Geen opmerkingen: