23 november 2019

Zou Plato dan toch gelijk krijgen na 2500 jaar?

Al zo lang geleden betoonde Plato zich als een ferm tegenstander van democratie; volgens hem zou het systeem democratie leiden tot chaos; zelfs tot tirannie?!
Ik moet bekennen dat ik het zo langzamerhand met hem eens dreig te worden. Churchill zei al dat democratie een slecht systeem was, maar hij kende geen beter. Dat ben ik wel met hem eens; wat anders? Maar zoals het er de laatste tijd in ons overbevolkte landje aan toe gaat is ook geen zuivere koffie; het algemeen belang hoort wel leidend te zijn en dat beseft zo langzamerhand nog slechts een minderheid.
Of het nu om de stikstofproblematiek gaat of over pensioenen; de betrokkenen denken alleen aan hun eigen belang. En wilde men hier in Bilthoven/De Bilt met alle macht een zwembad behouden (waar nauwelijks een mens gebruik van maakte) daar is nu een financieel tekort waardoor er meer huizen gebouwd moeten gaan worden en daar loopt men dan ook weer tegen te hoop. In zo'n moderne maatschappij die bulkt van het geld en van - vaak tegengestelde - belangen is het een onmogelijke klus geworden om een maatschappelijk breed gedragen beleid te voeren. Steeds voelen velen zich tekort gedaan. Kortom, de chaos die Plato reeds had voorspeld.

Geen opmerkingen: