25 november 2019

Naar nicht Vera

De salade
Ik heb maar een heel kleine naaste familie; naast twee broers en hun kinderen heb ik slechts twee nichten. En daarvan heb ik vandaag nicht Vera en haar man Klaus bezocht met mijn Roos. Was een vlotte treinreis en een leuke wandeling door de niet meer zo heel nieuwe nieuwbouw van Purmerend. Ik weet nog dat in de jaren dat ik met mijn vader in de visbootjes in het Oostzanerveld aan het vissen was, Purmerend steeds dichterbij zag komen. Het groeide uit met een enorme wijk en daar wonen mijn nicht en neef inmiddels alweer een kleine 20 jaar.
We werden met heerlijke slagroomtaart en koffie ontvangen en we zaten te praten of we elkaar vorige maand nog gezien hadden; zo vertrouwd vaak met familie. Het kabbelde heen en weer en voor we het wisten was het alweer lunchtijd. Vera had al gezegd dat ze de fameuze salade van haar moeder, mijn tante Emmy zou maken met zeer fijn gesneden kalfsvlees, appel, aardappeltje, uitje, augurk en gegarneerd met rolletjes ham met asperges en gekookt ei.
Nicht Vera met haar neefje op schoot
We lieten het ons goed smaken; smaakte ons uitstekend. IJs toe en we waren verzadigd.
Daarna toverde Vera een stapel foto's tevoorschijn waaronder meerdere die ik niet eerder had gezien. Mijn nostalgia deed zich eraan tegoed. Zo was er een foto op het balkon in de Kinkerstraat waar onze oma Mien woonde. Dat balkon kan ik me nog zo goed herinneren en nu heb ik er dan eindelijk een foto van gezien; Vera met haar neefje - ik dus - op schoot. Schattige foto!
Ik had voor Vera het oeroude fotoboek van onze oma; dat heb ik al vele jaren onder mijn beheer en bekijk het zo af en toe. Wat mij betreft mag ze het houden of als ze het zat is weer aan mij terug geven. Na ons is er ongetwijfeld geen hond meer in geïnteresseerd. Wij vonden het best leuk om verschillende mensen op de foto's te herkennen. Vooral onze kordate oma met haar bloemetjes jurken was heel markant.
Daarna nog de fotoboeken van hun huwelijk, inmiddels ook meer dan vijftig jaar geleden. Lien en ik stonden nog op enkele foto's. De tijd schrijdt voort!

Geen opmerkingen: