01 november 2019

Gelukkig geen poepluier

Ronja met haar blonde krullenkopje
Vanmorgen om 10.00 uur stapte ik binnen bij Joke; haar tweetal was lekker aan het spelen; Bram was zo bezig dat hij "opa" niet eens gedag kwam zeggen. Ronja wel, die was niet bij me weg te slaan; hoefde ook niet; met haar blonde krullenkopje is ze onweerstaanbaar. Dan hanteer ik altijd de wonderlijke uitdrukking: "om op te vreten". Die kleine kraai kan al verdraaid goed praten.
Ik had twee sneetjes van mijn beroemde rozijnennotenbrood meegenomen waarvan eentje met kaas. Dat lustten die kleintjes ook wel en ondanks dat ze net hun ontbijt achter de kiezen hadden zaten ze smakelijk mee te eten; van de kaas heb ik geen kruimel gekregen.
Joke was blij met het enorme stuk boter dat ik had meegenomen; van het deel dat niet in haar boterdoos paste maakte ze zo "en passant" even koekjes. Maar ze had me gisteren al gevraagd of ik het erg zou vinden om een uur lang de kleintjes bezig te houden; ze moest even weg voor een onderzoekje: "kun je koekjes maken met de kinderen", dreigde ze. Nou, daar begint opa niet aan. Ze legde me omstandig uit hoe ik Ronja eventueel moest verschonen mocht ze in dat uurtje haar luier volschijten. Joke gebruikt uitwasbare luiers en daar heb ik helemaal geen ervaring mee, dus hield ik mijn hart vast. En dan een uurtje eindeloos kinderboekjes doornemen; ik kon mijn gapen niet meer onderdrukken. En tot overmaat van ramp begon Ronja over poep; ik vreesde het ergste, maar rook gelukkig niks. "Doet ze wel vaker", zei Joke toen ze weer terug was.
Het is niet goed mogelijk om met elkaar te praten als de kinderen om je heen lopen, maar daar hadden we toevallig wat op gevonden; alsof we elkaar de biecht afnamen spraken we door het raampje in de deur over ernstiger zaken en dat terwijl de twee kinderen binnen aan Jokes rokken liepen te trekken. Je krijgt als moeder weinig rust. Ik liep lekker naar het station en was weer snel op Bilthoven. Lekker door het bos terug gewandeld naar de flat. Even wat gegeten en toen het bezoek van morgen voorbereid; Marjorie, Hugo en Leia komen morgen snert eten. Staat klaar.

Geen opmerkingen: