15 november 2019

Maar je bidt wel voor ons hoor

Het was best koud vannacht. Ik heb nog steeds de verwarming in de flat niet open hoeven zetten, maar in de slaapkamer is het dan toch best fris, zeker als je twee nachten in een verwarmd hotel hebt overnacht de laatste twee nachten. In hotel Karsten was het behoorlijk warm zelfs.
Vanmorgen eerst bij Roos koffie gedronken en daarna naar de markt; vorige week had onze christelijke vriend geen volkoren meel maar vandaag zou hij volop meenemen. Dus kocht ik ruim in bij hem. Het meel van de Veenendaalse Reform kraam vind ik gewoon het lekkerste. Ik doe voor het normale brood altijd wat zonnepitten en pompoenpitten door het deeg; geeft nog iets meer beet en dat vind ik lekker. Daarna nog even bij de sympathieke jonge marktslager Ultee en wat vlees ingekocht; had ik niet echt nodig; is een kwestie van gunnen eigenlijk.
Roos ging nog even naar de bibliotheek en ik ging naar haar huis om wat piano te spelen. Nog maar een paar weken en dan gaat ze verhuizen naar Wijhe; geeft een wat vreemd ambivalent gevoel als je al zo lang in een huis komt en je weet dat het de langste tijd geduurd heeft; nou ja, hoort er ook bij.
Ik kwam langs de twee kleumende Jehova's getuigen; trouw staan zij altijd op de zelfde plek of het nou zomer of winter is. "Dat valt niet mee met die kou", sprak ik meelevend, waarop de verkleumdste van de twee mij op het hart drukte: "maar je bidt wel voor ons hoor!", ik moest toch lachen om zo veel humor. Maar ja, ze kennen me intussen wel want ik groet hen altijd vriendelijk op de vrijdagmorgen.
Ik ging nog even bij Theo kijken; hij was in de tuin met een klant. De zaak loopt nog goed en ook met hem en Johnny gaat het uitstekend. Ik sneed nog weer wat rucola, gemengd met koriander - waar ik zo'n hekel aan heb - en een struik boerenkool. Daarvan wil ik een stevige voorraad invriezen. Vorig jaar zat ik er naast en was de boerenkool op zeker moment toen ik eraan wilde beginnen uitverkocht; zal me dit jaar niet gebeuren. Ik heb een handige manier om het te bereiden.

Recept bereiding boerenkool
Haal de bladeren van de stam
Haal het groen van de bladeren en was dit
Kook het geheel met aanhangend water en een klein beetje zout, totdat de boerenkool helemaal door en door gaat is! pakweg 30 minuten
Met de staafmixer maak je in de kookpan de boerenkool inclusief het vocht zo fijn als maar kan; heb je ook geen last meer van iets te grote nerven
En dan gewoon invriezen voor als je trek hebt in boerenkool. Hoef je alleen nog maar aardappels en worst te koken. Bak je het geheel op met een flinke klont boter en eventueel wat jus. Heerlijk gewoon. Beetje verse peper, wat reuzel of spekkies; het kan allemaal.

Geen opmerkingen: