28 september 2013

Wind over? Maak gas!

Principe van electrolyse van water
plaatje afkomstig van:
http://www.stoomturbine.nl/zonthermische/waterstof.html
Onder deze titel stond in de Trouw van 2 september 2013 een artikel dat mij uit het hart gegrepen is; waterstof als energiedrager.
Rond 1975-1976 heeft er in de Volkskrant een serie artikelen gestaan over waterstofgas als energiedrager. Dat was ook de tijd dat het CO2 effect, de opwarming van de aarde voor het eerst aan het grote publiek kenbaar werd gemaakt. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat in ieder geval de westerse wereld zich op zou maken voor het duurzaam opwekken van energie (zonne-energie en windkracht) en dat naast duurzaam opgewekte electriciteit, waterstofgas als energiedrager zou worden ingezet. De electrolyse van water, H2O, waarbij door de werking van electrische stroom waterstof (H) en zuurstof (O), van elkaar worden gescheiden. De zuurstof laat je in de atmosfeer ontsnappen (of gebruik je voor iets anders) en het waterstofgas kun je inzetten als universele energiedrager.
Later heb ik nog eens voor mezelf en wat kennissen een artikel geschreven over dit onderwerp, waarin o.a. internationale samenwerking tussen de landen met veel zonnestraling (de woestijnlanden) en de industrie-landen een belangrijke rol speelde. En natuurlijk de ontwikkeling van een optimaal, grootschalig gebruik van duurzame energie en de omzetting daarvan in waterstofgas daar waar je niet alles direct als electriciteit kunt gebruiken; wellicht een mooie opdracht voor één onzer Technische Universiteiten. En daar wordt in bovengenoemd artikel ook voor gepleit: gebruik de overtollige windenergie of zonne-energie om waterstof te genereren. Prima, en nu realiseren!

Geen opmerkingen: