08 september 2013

Die moderne techniek

Thomas Hampson
Gisteren kwam ik Roos ophalen; we zouden naar de stad gaan om te kijken naar een Kenwood keukenmachine die ik graag aan wilde schaffen. Terwijl ik bij haar huis aan kwam fietsen hoorde ik haar geram op de piano vleugel al: de begeleiding van Der Lindenbaum van Schubert, één van mijn favoriete liederen. Onmiddellijk zette ik in en zingend/brullend betrad ik de huiskamer.
Over de interpretatie van het eind, waar de piano soleert, waren we het oneens. Naar mijn mening moet dat rustig, overpeinzend worden gespeeld terwijl Roos vindt dat je daar de wind door de takken moet laten prevaleren en het dus snel moet spelen.
Vanmorgen was ik al vroeg wakker en lag daaraan te denken. M'n groompie (chromebook PC) gepakt en met m'n hoog-kwalitatieve koptelefoon (merk Logitech voor een paar tientjes har har) verschillende uitvoeringen op Youtube beluisterd. Ik vond interpretaties (inderdaad van Dietrich Fischer Dieskau, begeleid door Gerald Moore, toch niet de minste) zoals Roos' voorkeur geniet, maar ook mijn voorkeursinterpretatie (van Thomas Hampson, toch ook niet mis).
En dan rommel je verder en terwijl ik deze tekst op dat zelfde groompie lig te typen luister ik naar "Schwanengesang" van Franz Schubert. En dan bedenk ik met veel genoegen wat de techniek ons toch ook veel moois heeft gebracht en vooral dat Internet met z'n ongebreidelde mogelijkheden.

De foto van Thomas is uit de Santa Barbara Independent

Geen opmerkingen: