13 september 2013

Anne Frank in Amsterdam Zuid

Beeldje van Anne Frank
Gisteren, met Peter C. op architectuur excursie in Amsterdam Zuid werden we enigszins verrast door een beeldje van Anne Frank in het plantsoen op het Merwedeplein. Ik herinnerde me een filmpje dat enige tijd geleden was ontdekt en waar Anne zwaaiend op stond. Dat was dus hier, aldus vertelde ons een dame die zich opwierp als onbezoldigd stadsgids. Op nummer 37 had de familie Frank gewoond. Nu is het pand ingericht zoals het er destijds ongeveer uitzag; heden mogen schrijvers, die als dissident in eigen land bekend staan, hier gedurende twee jaar werken; een goed gebruiksdoel vind ik; een standpunt tegen tirannie van onze Amsterdamse overheid.
Het beeldje is zo opgesteld dat het "kijkt" naar het huis waar de familie woonde. De mevrouw vertelde ons dat er sinds kort ook een plantsoen is naar Miep Gies is genoemd; zij is degene die het dagboek destijds heeft behouden voor de historie en die de familie ook intensief heeft geholpen. Helaas mocht dat niet baten zoals wij allen weten. Miep is meer dan 100 jaar oud geworden. Waarschijnlijk is het plantsoen naar haar genoemd nadat ze was gestorven.
Overigens vond je in dit deel van Amsterdam Zuid meer plekken waar gerefereerd werd aan de holocaust, althans aan het wegvoeren van onze Joodse landgenoten.
Als rots in de branding stond daar middenin de wijk een synagoge; het vanouds zo bij Amsterdam horende Joodse leven is dus nog manifest.

Geen opmerkingen: