21 juli 2013

Toch vlinders in NL

Wat een opluchting; bij mij voor de flat is een fors perk met allemaal bloeiend spul, waaronder de bekende vlinderstruik. Maar ...... geen vlinder te zien. Nu valt het nooit zo op als je iets niet ziet, tenzij je er op gefixeerd bent zoals ik de laatste tijd met insecten. De afgelopen dagen, met dat zonnige weer heb ik geen vlinder gezien hier op de bloemen.
Maar gisteren, we waren met Ab en Dick vD aan het wandelen en (verre)kijken op het Fochteloeërveen in Drenthe. En daar zagen we tal van vlinders, waaronder het vrij zeldzame veenhooibeestje, een vlinder. Dikkopjes en koevinkjes herinner ik mij nog, maar nog tal van andere vlinders. Ik voelde opluchting want ik vreesde het ergste voor de vlinderpopulatie in NL. Ook in entomologische berichten, het verenigingsblad van de NEV staan toch vaak alarmerende berichten waar het vlinders in ons land betreft.
Roos met de rattenslang om haar nek
We zagen ook een slangenarend met prooi in de klauwen en aan de kant van de weg het stoffelijk overschot van een onvoorzichtig overgestoken gladde slang; zonde zo'n mooi reptiel.
Een bijzonder fraai reptiel hadden we overigens al mogen aanschouwen bij Dick thuis. Dick is fervent amateur herpetoloog (deskundige op het gebied van reptielen); vorig jaar ben ik met hem mee geweest naar het Hijkerveld om adders te inventariseren en ook om open plekken te maken voor zandhagedissen. Maar Dick heeft ook een tweetal rattenslangen; prachtig gekleurde, rustige dieren die geen mens kwaad doen. Roos durfde er zelfs eentje om haar nek te draperen! 

Geen opmerkingen: