09 juli 2013

Azoren, de broedplaats van ons weer

Even genieten van de omgeving tijdens de wandeling
Eerlijk gezegd had ik geen idee over de Azoren; ik wist niet eens waar ze zich bevonden; ik dacht ergens in de buurt van IJsland. Het enige dat ik er van wist betreft het weerbericht: "een depressie boven de Azoren", of "een hogedrukgebied boven de Azoren". Naar ik nu begrijp vormt het weer boven de Azoren een indicatie voor het te verwachten weer in de rest van Europa.
Toen wij er afgelopen week waren was het vrijwel dagelijks geheel bewolkt, zonder regen. Het was er niet Portugees warm, misschien een graad of 23, maar als de zon doorbrak dan werd het heerlijk Méditerraan warm.
De Azoren bestaan uit een tiental eilanden, gevormd door vulkanen, middenin de Atlantische oceaan op een uurtje vliegen westelijk van Portugal. Ruige hoogtes, vruchtbare weiden en landbouwgebieden, vulkanische verschijnselen, prima restaurants en een prettige temperatuur maken het tot een leuke vakantiebestemming. We hebben een prima week gehad.
We kwamen maandagnacht aan om half drie lokale tijd. De volgende morgen vroeg naar de Tourist Information waar we beter werden geholpen dan we ooit hadden meegemaakt. In perfect Engels werden we te woord gestaan door een meneer die alles wist van de bestaande wandelingen alsmede van het (prima, naar later bleek) OV.
Met de bus van 11.00 uur gingen we op weg naar Maia, leuk plaatsje, mooie wandeling langs de steile kust over een zelfs voor mij niet te eng pad. Heen en weer gelopen naar Lomba de Maia. Onderweg oude watermolens gezien, onbekende vogels gespot en genoten van de omgeving. 's-Avonds heerlijk vis gegeten in restaurant Alliança in Punto Delgado. 

Geen opmerkingen: