25 juli 2013

Een typisch geval van misplaatste framing

"Nergens sloeg de stemming zo radicaal om", zo ronkt de NRC op vrijdag 19 juli. "Nederlanders consumeren weer minder", zo begint het artikel. En dat komt natuurlijk allemaal door "de crisis".
"Van een betrekkelijk zorgeloos volk zijn we een land van tobbers geworden", zo gaat het gelul verder. "Onzeker over de waarde van ons huis, de hoogte van ons pensioen, de dekking van het basispakket van de zorgverzekering".
Eerlijk gezegd hoor ik nooit iemand over deze items; het is voer voor de journalisten die de onrust en de onzekerheid onder de mensen willen stimuleren. We zijn een steenrijk volk dat terecht is gekomen in "een economie van het te veel". Ga maar eens naar één van die Balkan landen; dan voel je meteen hoe rijk wij NLers zijn.
Premier Rutte zou de wens hebben uitgesproken dat de mensen een nieuwe auto kopen om de economie te stimuleren?! Als hier bij mij voor de deur de basis school gaat beginnen, dan is het een komen en gaan van auto's waaruit kinderen worden gespuwd. Ik vernam dat de verkeersexamens onder (fietsende) kinderen niet meer kunnen worden afgenomen omdat er kinderen zijn die niet kunnen fietsen omdat ze geen fiets hebben. En dat niet door de crisis, nee, omdat pa en moe hen altijd met de auto naar school brengen; hoezo crisis?
En als je bij AH die karren vol met frisdranken en andere rotzooi uit de voedingsindustrie voor de kassa's ziet staan vraag je je ook wel af waar die crisis dan wel bestaat. Letterlijk ziek word je van die zooi, net als van het te weinig bewegen door die stink auto's. Maar daar hebben we het medisch industrieel complex voor! Gut gut, wat hebben we het toch slecht.
Natuurlijk zijn er mensen die door de afnemende werkgelegenheid in grote problemen zijn terecht gekomen. Gescheiden, huis niet kwijt kunnen, baan kwijt; zo'n opeenhoping van grote problemen is vreselijk en heeft uiteraard zware repercussies op de kwaliteit van het bestaan. Die mensen zijn in een zware persoonlijke crisis terecht gekomen. Maar van een ernstige bestaanscrisis op het niveau van de totale NLse bevolking is geen sprake. We zijn terecht gekomen in een economie van het genoeg, van het te veel zelfs. En daarom wordt er minder gekocht. En de media doen er graag een schepje bovenop om hun eigen verkoopcijfers te verhogen; sensatie verkoopt goed!
Crisis-praatjes? puur framing. Analyseer liever de totaal situatie.

1 opmerking:

Roos zei

Een onderdeel van de totaalsituatie is aangegeven in de kranten van gisteren: het besteedbaar inkomen is in de afgelopen jaren (gemiddeld) gelijk gebleven. Geen wonder dat dan ook niet extra wordt uitgegeven.
Daarnaast gaan de 'plaatjes' steeds uit van de economische stand van nu voor allen, terwijl de individuele levensloop veel meer van invloed is. Dus, inderdaad, huwelijk - kinderen krijgen - scheiding - promotie of ontslag, dat beïnvloedt hele cohorten, veel meer dan economische krimp of groei van een paar procent.
Een punt dat mij al lang verbaast is de huizenmarkt. De kranten staan vol ach en wee, maar niemand heeft het over woningnood. Hoezo probleem. Er is eerder teveel gebouwd, en de meeste mensen wonen ruim genoeg.