11 juli 2013

Dìt hebben we gemist op de Azoren

Ingegraven kookpotten voor de picknick van de
Azorianen. Furnas, centrum van vulkanisme
In mijn leven heb ik (gelukkig!) slechts één keer de trillingen van een aardbeving gevoeld; er stortte een ondergrondse mijn, in de buurt van Roermond in; dat kon je in het hele land voelen. Dat is in vulkanische gebieden zoals Nieuw Zeeland, maar ook op de Azoren wel anders. Toen ik in 2011 een rondreis in Nieuw Zeeland heb gemaakt, samen met m'n goede vriend Peter C. was er een zware aardbeving in Christchurch; daar hebben wij als reisgezelschap overigens niets van gevoeld. In die zelfde weken werd ook Japan getroffen door een zware aardbeving, gevolgd door de alles vernietigende Tsunami. Ook daar hebben we niets van gemerkt, afgezien van een nacht op de "berg" van Mana eiland (Fiji) waar we toen vertoefden; de tsunami was bij aankomst niet meer dan enkele centimeters hoog en vermocht ons niet te bedreigen.
Gelukkig hebben we op de Azoren niets van dat alles meegemaakt. Wat we wel hebben kunnen aanschouwen waren de vulkanische verschijnselen: warm water bronnen, hete plekken waar men zelfs kookpotten in kon zetten (zie foto), vreemd gekleurde plekken met blurrende gassen, dampende gaten met kokend water; allemaal net zo imposant als in Nieuw Zeeland. Daar waren hele parken aangelegd rondom dit soort natuurverschijnselen, met de hele toeristenkermis eromheen; ontvangst hallen met souvenirs en natuurlijk de onvermijdelijke toegangshekken met navenant hoge toegangsprijzen.
En vooral dat laatste hebben we zo gemist op de Azoren: nergens entree kosten voor al dit moois. Al die prachtige vulkanische verschijnselen kon je zomaar bewonderen; we stonden er in ons eentje naar te kijken, te fotograferen en vooral te genieten.
IJsland heeft ook dit vulkanisme met hoge geisers net als in het Yellowstone park in de VS. Je hoeft echt niet naar de andere kant van de wereld om dit schoons te kunnen aanschouwen; gewoon hier even verderop in Europa. 

Geen opmerkingen: