05 juli 2013

De vlinders van Galicica

En zo vlogen er nog veel meer verschillende
soorten vlinders. Nog nooit zoveel verschillende
gezien.
Bij de eerste avondwandeling die we maakten, eigenlijk niet zo ver achter ons hotel waren we al zo gefrappeerd door het aantal verschillende soorten vlinders dat we zagen. De meeste soorten hadden we nog nooit gezien. Ook de bloemenpracht, allerlei wilde planten, we waren er sterk van onder de indruk mede omdat we ons daar zo veel mee bezig houden. "Tja", verzuchtte ik, "dat hadden we in NL vroeger ook, maar dat is de laatste tientallen jaren door de intensivering van de landbouw en de toepassing van pesticiden, herbiciden en de verlaging van het grondwater allemaal teloor gegaan". Bij Roos schoten de tranen in de ogen. Ik betreur het ten zeerste dat zo veel verdween uit NL, maar schep er desalniettemin alle genoegen in als ik dan toch zo'n prachtige plek kan bezoeken. Het is aan mij wel besteed en ik heb nog een heel klein beetje hoop dat we in NL op termijn hier en daar het tij toch zullen kunnen keren. Met die natuurwerkgroep activiteiten doen we in ieder geval ons best om iets te bereiken.
Neemt niet weg dat we genoten van de vlinderpracht, van de stilte, van de schoonheid van het laaggebergte rond het meer van Ohrid. Een aanradertje voor mensen die van de natuur houden.
Later kwamen we nog eens langs bij Anita en hadden we het over de vlinders en over het gebruik van gif in de tuin. Zij haalde ook alle groenten uit de eigen moestuin. Ze was erg rechttoe rechtaan in haar uitspraak.
"We gaan toch geen gif gebruiken als we het zelf op moeten eten!" was haar heldere boodschap, "alleen mensen die de groenten niet zelf eten maar die verkopen gebruiken gif!". Ik moest er wel om lachen, want zo ligt het natuurlijk wel zo'n beetje. Theo, mijn hofleverancier/moestuinier eet ook alleen maar uit eigen tuin, zonder gif, zonder kunstmest. Ook hij zegt dat hij geen rotzooi wil eten. Daarom eet ik ook vrijwel louter direct van de producent zelf. Toen met dat hele gedoe rond Monsanto heb ik mij wel eens afgevraagd hoe het met de gewetensfunctie van de leiding van Monsanto zat. Je kunt je afvragen of ze die met roundup vergiftigde GMO's zelf wel willen vreten.

Geen opmerkingen: