17 juli 2013

Messor bij de sportschool

Duidelijk zie je de "paden" die door de miljoenen
pootjes ontstonden in het struweel
In de subtropische landelijke gebieden zoals Andalucië, maar ook in Macedonië vind je de Messor mieren. Grote kolonies van (gras)zaad verzamelende mieren. Relatief grote wegen leggen deze enorme kolonies aan met hun miljoenen pootbeweginkjes van en naar de velden met zaad en de kolonie. Rondom de kolonie, die er overigens uitziet als een simpel gat in de grond, liggen grote hoeveelheden kaf, de restanten van de graszaden.
De Messor kolonie leeft van de graszaadkorrels, het zijn zaadmieren. Binnen de klasse der werksters heb je een zekere specialisatie die tot uiting komt in de bouw. Alle werksters zijn tijdens "de oogst" betrokken bij het binnen halen van het zaad. Maar onder de grond worden de zaden ontdaan van het kaf, dat vervolgens weer naar buiten wordt getransporteerd en vervolgens fijn gekauwd. Dit zware karwei wordt geklaard door werksters met enorme kaken. Ze zien er in vergelijking tot de andere werksters wat "stoer" uit; een enorme kop met enorme kaken (relatief natuurlijk). De kleintjes zorgen voor het broed, schoon houden van de kolonie en de koningin.
Een merkwaardoge gedachten-associatie had ik deze week in de sportschool. Je ziet daar opvallend veel jonge mannen die zich louter concentreren op de musculatuur van het bovenlichaam; schouders, borstspieren en vooral de biceps en triceps worden eindeloos met gewichten getraind zodat deze enorm groeien. Daarentegen wordt het onderlichaam niet zo intensief meegenomen. De benen van deze jonge mannen zijn vaak nogal dun uitgevallen, waarschijnlijk omdat ze in hun jonge jaren in de buggy hebben gezeten en veel achterin de auto hebben vertoefd. Allemaal een beetje buiten-proportioneel, net als die Messor werksters met die enorme kaken.

Geen opmerkingen: