19 juli 2013

Ossewit op Kos

Terwijl ik de kippenvleugeltjes voor morgen sta te bakken moet ik plotseling aan Kos denken. Ook daar zijn we nog geweest deze zomer. Van alle zes m'n Europese uitstapjes dit jaar eigenlijk wel de minst interessante; daarom heb ik er geen Bloggie aan gewijd; het enige dat ik ervan heb overgehouden is dat ik m'n vlees heel ouderwets in rundvet bak. Daar zit natuurlijk (weer) een verhaal achter.
In 1977 was ik al een keer met Lien op Kos; leuke vakantie, m'n eerste vliegervaring; gezellige restaurantjes waar je lekker gebakken inktvis kon eten. Gezellige hoofdstad. Ik wilde daar nog wel eens terug. En dat viel toch tegen; allemaal van die toeristenvreettenten met allemaal de zelfde menu's met toeristenvoer; nergens ouderwets gebakken inktvis of van die andere Griekse gerechten.
We zaten in een appartement met een kookvoorziening; vlakbij het hotel zat een uitstekende slager en een groentenman hadden we ook snel gevonden. Bij die slager kochten we de ene dag varkenskarbonades en de andere dag lamskarbonades; de hele week door. Bakken deed ik in een stuk uitgebakken rundvet dat ik van de slager had gekregen. We hebben heerlijk gegeten die hele week met een zelfgemaakte Griekse salade met originele feta.
En slagerij van Loo verkoopt (uiteraard) ook uitgebakken rundvet; sinds die tijd bak ik m'n vlees in rundvet (of in varkensreuzel) in plaats van in de boter. Mag helemaal niet volgens de moderne voedingsdeskundigen, maar mijn voorouders hebben dat ook eeuwen lang gedaan, dus zo slecht zal het niet zijn (har har). Wordt waarschijnlijk minder aan verdiend door de voedingsindustrie, vandaar.

Geen opmerkingen: