13 juli 2013

De kosten van de gezondheidszorg

Vanmorgen maakte Roos me attent op een artikel in de NRC; de kosten van de gezondheidszorg waren voor het eerst (u leest het goed: voor het eerst!) gedaald. En hoe kwam dat? U zult natuurlijk denken dat dit kwam omdat de mensen gezonder zijn gaan leven en daarom minder gebruik van de voorzieningen maken. Maar niets van dit alles; er zijn poliklinieken gesloten en door de crisis is men bang de baan kwijt te raken, aldus "deskundigen".
In het verleden is er een multi-nationaal onderzoek gedaan naar de kosten in de gezondheidszorg. Helaas kan ik geen verwijzing geven, maar ik heb ongeveer 20 jaar geleden het artikel of een commentaar op dit artikel gelezen; het frappeerde me uitzonderlijk. Tal van parameters werden toen gemeten in de meest uiteen lopende landen; naast de kosten van die zorg ook de levensverwachting, levenskwaliteit, gezondheid van de bevolking en dergelijke. Met statistische modellen werden relaties opgespoord tussen al die verschillende parameters uit al die landen. En merkwaardig genoeg konden nauwelijks relaties worden gevonden met de kosten van de zorg anders dan:
a. Het aantal medisch specialisten;
b. Het bruto Nationaal product van een land.
Dus hoe rijker een land, hoe hoger de kosten van de zorg en hoe meer medisch specialisten werkzaam waren in een land, het zelfde verhaal; tja, die willen ook allemaal een (dikke) boterham verdienen en bepalen natuurlijk zelf hoe de patiënt behandeld "moet" worden. De levenskwaliteit en de gezondheid van de bevolking hadden merkwaardig genoeg geen enkele relatie met die kosten. Ik weet nog hoe onthutst ik was toen ik die conclusies las; zoals vrijwel iedereen was ik er destijds van overtuigd dat het steeds kostbaar wordende medisch industrieel complex gezondheid toevoegde aan de bevolking. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn; er worden wellicht meer ziekte-jaren toegevoegd aan de levensverwachting. Nou ja, wat iedereen daarvan vindt laat ik onbecommentarieerd.
Een navrante conclusie is dan ook dat een adequate manier om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen is het sluiten van een aantal medische faculteiten zodat er minder medisch specialisten op de markt kunnen komen. Het sluiten van die poliklinieken, zoals genoemd in het artikel van de NRC is daarmee geheel in lijn!
Voor de gezondheid van de mensen maakt het geen verschil; een verstandige levensstijl van matigheid: gezond eten, niet roken, veel beweging en je niet te druk maken, haalt wellicht meer uit en schenkt daarnaast ook veel levensgenoegen.

Geen opmerkingen: