05 september 2011

The Hadian world

Afgelopen donderdag kwam ik thuis van een wandeling met Huib. In mijn postvak lag een dikke verzend enveloppe met een nieuwsgierig makende inhoud. Aan het handschrift kon ik zien dat het geheel afkomstig was van mijn goede vriend Dick uit Vaals. En die inhoud mocht er wezen: twee DVD's die Dick voor mij had gemaakt met daarop een serie met wetenschappelijke uitzendingen van de BBC die hij had geregistreerd. Eén van deze serie adviseerde hij mij met name vanwege mijn queeste naar het allereerste begin van het leven op de ooit zo levens-onvriendelijke aarde, nr 5 van de serie.
Die heb ik dan ook direct opgezet en daar kwam me een, letterlijk "oer-geweld" op het scherm; een grote gloeiende bol in de vorm van onze aarde die voortdurend werd gebombardeerd met kosmische brokstukken. Heel toepasselijk werd deze onleefbare kluit lava "The Hadian world" genoemd, naar de Griekse God Hades, de god van de onderwereld.
Maar .......... Hades was dan wel de god van de onderwereld, hij was wel samen met, Persefoneia, zijn gade, meestal Persephone genoemd, de dochter van Demeter, godin van de landbouw. Persephone wordt ook wel Korè genoemd, het graan dat in de aarde valt en nieuw leven voortbrengt.
In die woeste, onleefbare wereld van Hades was het Korè die het leven deed ontstaan. Hoe dat chemisch waarschijnlijk in zijn werk ging zal ik uit de doeken doen.

Geen opmerkingen: