20 april 2024

Buikspier plezier

 

Zuurdesembrood en appeltaart

Een aantal jaren geleden deed ik mijn lichaamsoefening bij Sportcity, ik trok, duwde voor de armspieren, wandelen deed ik genoeg maar toch liep ik ook wel eens hard op de loopband voor de beenspieren en het hart natuurlijk, maar ook de buikspieren kregen een beurt. Ieder uur kwam iemand van de organisatie rond en riep op tot de buikspiertraining onder de naam "buikspier plezier", was behoorlijk intensief. Sindsdien heb ik verdraaid weinig meer met de buikspieren gedaan, hooguit heel af en toe een keer meedoen met Roos wanneer zij haar wekelijkse Pilates training uitvoerde, iedere week, heel gedisciplineerd, waarvoor hulde!
Vandaag was ik als gewoonlijk aan de wandel en zat op het bankje bij het strandje. Daar kwam een meneer aangehold en - ik schrok eerst even - ging op de grond liggen, ik dacht even dat hij onwel was geworden, maar onterecht; hij ging fanatiek buikspieroefeningen doen. Eerst een keer of dertig met kromme knieën, handen in de nek omhoog, vervolgens met het lichaam van de grond heen en weer waarbij de handen richting billen gingen, en tot slot met het ene been over het andere de oefening voor de schuine buikspieren, dus met de elleboog naar de gebogen knie. Ik nam mij voor om dat ook te gaan doen, rustig opbouwen, beginnen met 1 keer alle oefeningen en telkens per dag 1 erbij. En dan verder ook de armen met de gewichten. Ben benieuwd of ik dat ga doen en of ik het vol zal houden.
Verder stond deze dag toch ook in het teken van het maken van zuurdesembrood. Gisteravond had ik het bodempje desem dat ik van Anna had gekregen "gevoed" met een schepje volkorenmeel en wat water, goed gemengd en ja hoor, vanmorgen was het al rustig aan het bruisen gegaan. In de loop van de middag heb ik de werkwijze van Anna voor het maken van het brood vrij precies gevolgd, het desem door de voorgeschreven hoeveelheid meel gemengd met zout en water en in de keukenmachine grondig gemengd/gekneed. Na ruim 3 uur meer meel toegevoegd en flink gekneed en in de vorm gedaan. Middenin de nacht bij de gebruikelijke pitstops even gecontroleerd of het wel goed ging rijzen, hetgeen het geval bleek te zijn. Toen ook maar middenin de nacht een appeltaartje voorbereid en toen bij de laatste pitstop bleek dat het brood voldoende was gerezen beide in de oven een uur bij 180 graden afgebakken. Het resultaat mocht er zijn! Zag er uitstekend uit.

Geen opmerkingen: