13 januari 2024

Eerste fysieke vergadering leden Priamos

 

 Priamos, de initiatiefnemers bijeen

Door het initiatief van Michiel is er een initiatief tot stand gekomen van KIdonoren. Aanvankelijk zocht hij hulp rond het kennismakingsproces met een eerste donorkind en vond de groep van donoren binnen de geheime facebook groep voor donorkinderen en donoren. In die groep had ik ook al eens pogingen gedaan om enige dynamiek tot stand te brengen met name rond het proces van A-donoren (degenen die zich aanvankelijk niet bekend, dus vindbaar hadden opgesteld) te overtuigen en te helpen om zich bekend te maken teneinde het verdriet onder donorkinderen te lenigen. Maar het ligt niet in mijn karakter om daar volop in te gaan, maar Michiel wel! waarvoor hulde.
Michiel en Willem hebben structuur aan het initiatief gegeven door inzet en ICT, in korte tijd heeft een aantal mannen binnen genoemd facebook forum de koppen bij elkaar gestoken en bereidheid aangegeven om zich in te zetten. Het veld aangaande KID is sterk in beweging, denk maar aan de DNA databanken waar iedereen zich kan laten testen, het anoniem doneren dat wettelijk niet meer mogelijk is, buitenlandse sperma banken en helaas ook de schandalen uit het verleden. Er speelt zo veel meer dan in de tijd dat "wij" doneerden ooit voor mogelijk werd gehouden en daar willen wij best iets in betekenen. Dat er behoefte bestond bleek al snel na ons initiatief en werden wij gevraagd als gesprekspartner bij VWS en SDKB en nog meer instanties. Aanstaande maandag ook weer bij FIOM.
Vandaag zou er bij mij, vanwege de centrale ligging van de Bilt in NL de eerste fysieke vergadering plaats vinden van de 8 initiatiefnemers. Van alle kanten kwamen de heren aanzetten, Derk uit Groningen en Willem zelfs uit Zwitserland, het onderwerp zit ons allen hoog en onze achtergronden lopen sterk uiteen, zoals ik dat graag zou willen definiëren als "een breed spectrum van ervaring en deskundigheid", zo ben ik een oud-A donor, van voor 2004 die zich direct bekend heeft gemaakt toen de DNA analyse techniek beschikbaar bleek. Verder hebben we uiteenlopende ervaringen inmiddels zowel met de klinieken waar we hebben gedoneerd als met de kennismaking met donorkinderen. Maar we worden ook geconfronteerd met de politieke ontwikkelingen waar we over van gedachten willen wisselen zoals de leeftijdsverlaging en de internationale spermabanken en commerciële DNA analyse instituten.
En daar kwamen de mannen, vanaf 11.00 uur bleef de bel gaan en bleef ik de koffiepot vullen, had het allemaal goed voorbereid. Nadat Derk uit het verre Groningen als laatste de gelederen vulde begon Michiel de vergadering, Frank verzorgde de verslaglegging en ik sneed het krentenbrood. Daar waar mijn insteek zich eigenlijk beperkt tot de leniging van het verdriet van donorkinderen daar speelt zo veel meer waar ik geen weet van heb maar waar de jongere donoren onder ons mee geconfronteerd worden door met name de situatie van na 2004, die het sociaal gesproken allemaal wel een stuk gecompliceerder hebben gemaakt, ik sta nog regelmatig met m'n oren te klapperen. Nam niet weg dat het een buitengewoon constructieve vergadering werd en mij het gevoel van een vriendenclub bezorgde. 
Leuk aan de bijeenkomst was ook dat Roos kwam binnen schuiven om haar kennismaking met Jim te hernieuwen. Bij een eerste ontmoeting van mij met Jim bij een overleg van Priamos met VWS werd mij duidelijk dat hij bij de stenografische dienst van de 2e kamer werkzaam was geweest, net als Roos. Een contact met WhatsApp was snel gelegd en nu hebben ze elkaar ontmoet en inmiddels is er zelfs een bredere afspraak gemaakt met meerdere voormalig collega's. Wat ons initiatief niet allemaal teweeg brengt ha ha.

Geen opmerkingen: