06 januari 2024

Een natte bedoening

 

Hilarisch, dit is een wandelpad aldus het bordje

Ab had mij op de hoogte gebracht van een van zijn voornemens voor het nieuwe jaar namelijk dat hij met mij aan de wandel zou gaan en dat werd dus vandaag. Hij wilde een beetje uitslapen en zou dus niet zo vroeg komen, pas om 8.00 uur, heel vroeg dus, ik moest dan ook voor de zekerheid de wekker op 7.00 uur zetten. Was uiteindelijk niet nodig want ik werd ruim voor die tijd al wakker en was opgestaan en had alvast de rugzak ingericht. Brood smeren en natuurlijk thee gezet, een beetje aan de vroege kant. Meestal gaat het belletje voor de thee op het moment dat Ab aanbelt en tot mijn verbazing was dat ook nu weer het geval, hij meldde zich al om kwart voor acht terwijl het nog helemaal donker was. Maar de thee was klaar en al snel zaten we aan de thee met een plak vers gebakken rozijnen-notenbrood met dik boter van de boer. En dan beginnen we onze dialoog die meestal pas eindigt als we afscheid nemen, we hebben altijd onderwerpen waarover we van gedachten wisselen onder anderen over natuur versus cultuur en over de politiek.
Ik had de hele week al gedacht dat we de wandeling vanuit Klarenbeek zouden kunnen doen, waarbij mijn motief weer eens van vraatzuchtige aard was, namelijk de saucijzenbroodjes van bakker Bril. En laat Ab nou ook weer naar Klarenbeek willen maar hij hielp mij wel uit de droom, hij had al opgezocht en gevonden dat bakker Bril met vakantie was. Desondanks togen wij met de oude Schicht naar Klarenbeek, we zouden van Klarenbeek naar Zutphen lopen en daar zouden dan onze wegen scheiden, Ab met de trein terug naar Klarenbeek en ik door naar Wijhe.
We begonnen als vanouds bij het laantje met de kabouters, maar helaas daar liepen we al direct op een ontoegankelijk stuk van het pad, het was totaal ondergelopen. "Dat belooft niet veel goeds voor vandaag", vreesde ik maar sprak het niet uit, met Ab en ook met Roos heb ik wel heter vuren doorstaan en zo zou onze wandeling dan ook verlopen, het was na al die regen van de laatste weken een en al dras wat de klok sloeg, maar daarom niet getreurd. Op één plek moest ik toch echt een foto nemen, een aangegeven wandelpad waarvan je slechts met een kano gebruik zou kunnen maken. We moesten wel wat improviseren doordat doorgaande paden met oversteek over het spoor uiteindelijk doodliepen op niet aangegeven hekken; onbewaakte overwegen worden steeds meer afgesloten of van knipperlicht bewaking voorzien. Uiteindelijk kwamen we bij stationnetje Voorst-Empe en liepen verder door naar Zutphen. Daar zagen we de IJssel die wel een binnenzee leek, de rivier is veel en veel breder dan anders, de uiterwaarden staan tot een meter onder de dijk vol water. In Deventer moeten zandzakken voorkomen dat het water over de dijk stroomt.
Aangekomen op station Zutphen en bij het inchecken begreep ik hoe ingewikkeld dat proces feitelijk is geworden. Ab hield zijn portemonnaie voor de incheck die waarschuwde dat je slechts 1 kaart moest voorhouden, want tegenwoordig kun je ook met je bankpas inchecken. Verder heb je op Zutphen 3 verschillende maatschappijen en die arme Ab had daar allemaal geen idee van, hij had beneden ingecheckt met zijn OVkaart bij NS terwijl hij met Arriva naar Klarenbeek moest. De volgende keer moet ik hem maar eens goed voorlichten want het is uitermate ingewikkeld geworden. Ik heb ook al twee keer per ongeluk ingecheckt met m'n bankpas terwijl ik dat helemaal niet wilde. Je moet veel alerter zijn en het systeem ook begrijpen, dat valt voor ouderen niet mee merk ik zelf en voor mensen die zelden gebruik maken van het OV of voor buitenlanders is het niet te begrijpen.
Maar als gezegd namen wij afscheid op station Zutphen en werd ik door Ab uitgezwaaid terwijl hij nog even op de trein naar Klarenbeek wachtte. 

Geen opmerkingen: