27 januari 2024

Auditie in Zwolle

 

Duo Lida Antola Sopraan en Bas Verheijden


Roos had zwaarwegende verplichtingen en kon daarom niet gaan luisteren naar de auditie voor zangers voor toetreding tot de VvhL, een strenge selectie gaat daar aan vooraf. Het speet haar erg en daarom had ik aangeboden om namens haar te gaan en ook te rapporteren over mijn bevindingen aldaar. Dus daar ging ik weer naar Zwolle alleen nu niet door naar Wijhe maar naar het conservatorium aldaar. Maar eerst naar het station Bilthoven gewandeld voor de broodnodige kilometers. Ik was als altijd te vroeg en liep nog even bij de bibliotheek binnen om de NRC door te bladeren en las ik een interessante column die over de door mij en velen zeer bewonderde minister van Cultuur Robert Dijkgraaff, overigens bewonder ik hem minder voor zijn ministerschap dan voor zijn wetenschappelijke merites en zijn moed om die slangenkuil van de politiek te betreden.
Met enige moeite vond ik uiteindelijk de wat obscure ingang van het conservatorium, was er al eerder dit jaar toen Marcel Beekman daar zong. Ik zag tal van bekenden, ben inmiddels ook al heel wat jaren lid van de VvhL. Het was nog rustig maar daar kwam de jury binnen en werd geïntroduceerd. Keurig op tijd begon de cyclus van zangers, uiteindelijk zouden 7 sopranen, 3 mezzo sopranen en 1 bariton hun kunsten ten gehore brengen. Ze hadden telkens een kwartier waarin zij 3 -  4 liederen zongen en soms ook wat toelichting gaven. Tussendoor waren enkele pauzes ingelast.
Ik genoot ontzettend, het is zo afwisselend, telkens verschillende liederen, ten gehore gebracht door verschillende zangers. Sommigen van de zangers lieten buitengewoon verrassend repertoire horen, Messiaen, Doundou Tchil door Julia Kurig en Bushra El-Turk, Les chevaux de bois door zangeres Maria Portela Larisch vond ik echt heel bijzonder, was goed voor mijn wat conservatief gehoor om eens verrast te worden! Moedig om dat soort muziek op te voeren in een auditie! Heb ik bewondering voor. 
De meerderheid van het gezongen repertoire was aanzienlijk makkelijker voor het gehoor. Ik heb ontzettend genoten. Ik zal later wel horen wie uiteindelijk door de jury zijn geselecteerd.
PS Naar ik vermoedde zou het voor de jury moeilijk worden om de besten uit te kiezen, uiteindelijk werden heel uitzonderlijk 5 duo's gekozen om toe te treden tot de musici voor de VvhL. Hulde! Tot mijn genoegen behoorden de twee duo's die ik in de blog had opgevoerd tot degenen die verkozen waren.

Geen opmerkingen: