20 januari 2024

Bijeenkomst Mieren Werkgroep

Lezing over inwonende insecten in mierenhopen

Een club waar ik al ruim vijftien jaar lid van ben, de Mieren Werkgroep, de sectie Formicidae van de NEV. Ooit ben ik daar door toedoen van een ontmoeting van Roos met een bestuurslid van deze club bij een mierenhoop hier achter in ons bos toegetreden tot dit illuster gezelschap. Rudolf hield destijds de MWG bestuurlijk boven water en voor ik het wist was ik mede bestuurslid als secretaris meen ik. In mijn jonge jaren was ik door toedoen van een boekje over mieren gefascineerd geraakt door deze sociale insecten en Roos had dat opgepikt. Bleek achteraf een fantastische zet van haar geweest want uiteindelijk vormde deze introductie in deze wereld van biologisch geïnteresseerden voor mij een opening naar een voor mij vrijwel onbekende wereld van organisaties en mensen. Ik ontmoette in de MWG mensen van de NEV met geweldige initiatieven waardoor ik ook daar bestuurlijk actief werd en van daaruit een werkgroep die in Noord Holland natuurbeheer deed en daar heb ik veel bekenden aan over gehouden.
En ook hier in de MWG vandaag ontmoette ik oude bekenden, natuurlijk Rudolf die ik de laatste tijd uitsluitend tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst ontmoet, maar ook Bram Mabelis die mij aansprak over muziek terwijl we ook over zijn onderzoekgebied, Meijendel in gesprek kwamen. 
De eerste twee lezingen gingen over medebewoners-insecten van mierenhopen, vaak minuscule dierkens die op schitterende manier waren gefotografeerd. Na afloop gaf ik een compliment voor de foto's maar gaf ik wel aan dat ik een maatstafje miste waardoor ik geen idee had hoe klein de beestjes wel waren geweest. Het bleek dat de flauw-blauwe vierkantjes in de achtergrond van de prachtige foto's millimeter hokjes waren, hetgeen mijn bewondering voor de prentjes nog deed toenemen.
Een lezing die behoorlijk indruk op me maakte was van een student bosbouw die kwalitatief en kwantitatief onderzoek had gedaan in het "stormbos reservaat" ergens op de Utrechtse heuvelrug. De foto's uit dit gebied waren als uit een oerwoud, allemaal omgewaaide bomen, geflankeerd door herstellend struikgewas. Er liep een hoog aangelegd voetpad doorheen, dit gebied wil ik opsporen en bezoeken.
Tot slot ook een dergelijk onderzoek naar het effect van divers maaibeheer in diverse bermen op de populaties van mieren. Bleek niet veel uit te maken waarop ik spreker aangaf dat het resultaat niet als negatief moest worden beschouwd, maar gewoon een onderbouwd resultaat was dat het allemaal niet veel uitmaakte wat je deed op onderhoud gebied. Bleek een overbodige opmerking want dat had hij dan wel niet vermeld na afloop van zijn praatje, maar realiseerde het zich wel.
Met een tevreden gevoel stievelde ik weer naar station Schothorst en nam de trein naar Utrecht en scoorde een lekker bakje kibbeling op de markt. Was een fijne dag geweest.
's-Avonds kwam Hugo nog bij me langs met een keur aan lekkers van de slager. Ik bof maar met al die kinderen! 

Geen opmerkingen: