30 augustus 2023

Jan Jongbloed

 Met Lien heb ik een aantal jaren in de Jan Hanzenstraat in Amsterdam gewoond, een straat in Amsterdam oud West. In die straat was de sigarenwinkel van Jan Jongbloed gevestigd. Ik kocht daar destijds - ik durf het haast niet te noteren - mijn pakjes shag, ja ja, ik rookte in die tijd, wie niet van mijn generatie. We waren er in 1971 komen wonen schat ik in en enkele jaren later werd Jan Jongbloed een beroemdheid, hij was keeper in het nationale elftal met Cruijff en de andere grote jongens van die tijd. Ik vond dat toch wel heel bijzonder zo'n beroemdheid in die doodgewone straat. Hij speelde in DWS een andere Amsterdamse club dan Ajax waar al die grote Amsterdamse voetballers speelden zoals de twee Johans' en Barry Hulshof en zo. Ik was toen best nog wel gek op passief van voetbal genieten bij de TV. Die finale wedstrijd tegen Duitsland zal ik dan ook niet vergeten, Kick van der Pol, dispuutsgenoot van me was met zijn vrouw op bezoek bij ons toen we de wedstrijd hebben bekeken en we zijn na afloop teleurgesteld naar Zandvoort gereden waar ingetogen Duitse badgasten niet wisten hoe ze moesten reageren.
En vier jaar later weer die keeper Jongbloed die zo ver uit z'n doelgebied durfde komen om vanuit de achterhoede als extra speler te fungeren als een soort achterste spelverdeler met overzicht.  Toen wonnen opnieuw de thuisspelers, nu de Argentijnen weet ik nog, wat een spanning. Kan ik me nu niks meer bij voorstellen, ik kijk nooit meer naar voetbal.
Hij was 8 jaar ouder dan ik en is nu overleden. Ik denk met genoegen terug aan die tijd in de Jan Hanzenstraat en aan het plezier dat ik heb genoten bij die twee wedstrijden. Bedankt Jan.

Geen opmerkingen: