01 februari 2021

Leek wel de Hautes Fagnes

Lekker aan de wandel

 Voor vandaag hadden we een wandeling over de Engbertsdijksvenen gepland. Roos is helemaal los op Komoot; ze zoekt mooie plekjes aan de hand van de kaarten en onderzoekt vervolgens hoe je ter plekke kunt komen met OV en bepaalt een wandelroute, zet die in Komoot uit en vervolgens gaan we die dan lopen. En zo stapten we vanmorgen uit bus 80 die we in Hardenberg hadden genomen in de wereldplaats Kloosterhaar. Dat was nog een hele schrik bij het instappen in die bus 80; deze kwam aangereden en we liepen naar de halte. Op dat moment stapte een jonge vrouw, studente zoals later bleek uit de bus en viel pardoes onderuit op haar gat; het was spekglad. Wij waren gewaarschuwd en liepen of beter gezegd, gleden naar de bus. Die had gelukkig geen last van de gladheid op de weg en zo kwamen we veilig aan. Ook in Kloosterhaar was het gelukkig niet glad en al heel spoedig stonden we op een reusachtige vlakte van de Enbertsdijksvenen, voor ons beiden een volstrekt onbekend gebied; ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Het was een gebied dat beheerd wordt door SBB, Ik kon het dan ook niet laten om vriend Ab een WhatsApp te sturen vanuit dit gebied; hij waarschuwde nog dat je het veen niet op moest gaan omdat je snel door het dunnen bevroren bovenlaagje zou zakken.
We liepen de door Roos uitgezochte route die door verrassend mooi land voerde; het was bijzonder rustig hier in die uithoek van Overijssel, vlakbij de Duitse grens. We hadden echt het Venen-gevoel als op de Hoge Venen in België, maar dan lekker dichtbij huis. Naar ons vermoeden zullen hier in het voorjaar en zomer veel watervogels zitten; we zullen hier dan ook wel vaker naar toe gaan. 
Uiteindelijk liepen we het veengebied uit en liepen we langs waterwegen naar het stationnetje van Daarlerveen. Daar ben ik zo'n 35 jaar geleden een keer uitgestapt omdat ik dat lijntje van Mariënberg naar Almelo wel eens wilde gebruiken en had bij die gelegenheid gekozen voor Daarlerveen omdat ik daar nog nooit van gehoord had. Grappig om dat nu weer te betreden.

Geen opmerkingen: