23 februari 2021

Naar het Solse gat

 


Roos is helemaal los op het ontwerpen van wandeltracks in het onvolprezen Komoot, de wandelApp die wij iedere wandeling gebruiken al was het maar om niet te verdwalen of de auto terug te vinden. Zo heeft ze voor vandaag de wandeling van Putten naar Ermelo ontworpen. Deze gaat lopen via het Solse gat!
Aangekomen in Putten moest ik toch echt even vaststellen waar de bus naar Ede-Wageningen allemaal stopt op de Veluwe en dat liegt er niet om; Garderen en Stroe zijn de voor wandelaars beste uitgangspunten. Deze bus sluit precies aan op de stoptrein uit Bilthoven van 9.00 uur, dus is het mij onduidelijk waarom ik deze bus nog nooit heb genomen; ik moet echt een keer in Stroe beginnen!
Maar nu namen we de track van Roos en liepen die keurig af, dat wil zeggen Roos nam Komoot ter hand met haar track en we lieten het onderweg ook zeker van het landschap afhangen of we fraaiere paden zagen die we op basis van voortschrijdend wandelzicht als alternatief aanvoerden. Voor mijn gevoel kwamen we nogal plotseling bij het grote gat, het Solse gat. De picknick tafel stond uitnodigend op ons te wachten en het was tijd voor de lunch. In het gat zelf was een jong gezin zich actief aan het vermaken. We spraken hen aan toen ze ons passeerden waarop de moeder van het gezin opmerkte dat het nu weer rustig zou worden zonder hun "herrie". Natuurlijk ontkende ik hun zelf benoemde overlast juist als gezellig om die kinderen lekker bezig te zien; het was inderdaad verder een volledig verlaten omgeving net als de wandeling die we tot dan toe hadden gemaakt; er was niemand?!
Toen we uitgegeten waren en weer verder liepen kwamen we het gezin opnieuw tegen en kwamen we uitgebreid met elkaar in gesprek. De kinderen trokken aan de ouders om verder te gaan, maar ja, dan komt mijn "opa-zijn" direct op stoom en liep ik naar het daarvoor opgestelde informatiebord en begon de kinderen te vertellen wat er zoal over het Solse gat te vertellen was, aan de hand van de mythe die voor volwassenen op het bord stond beschreven. Dat vonden ze leuk. Ondertussen was Roos met de ouders in gesprek over mogelijkheden alhier, zoals de Leuvenumse beek van Staverden naar de Zwarte Boer. Inmiddels wist ze hun namen: Ralph en Annet. De volgende dag meldde Ralph dat ze die wandeling inderdaad gemaakt hadden met de kinderen! 

Geen opmerkingen: