08 april 2020

We zijn allemaal frontsoldaten

Wanneer ik de huidige Corona crisis aanhoor in de zin van het aantal mensen dat geïnfecteerd raakt, althans merkbaar ziek wordt, het aantal ernstig zieken en het aantal mensen dat overlijdt aan de infectie moet ik maar steeds aan de aantallen gewonden en gesneuvelden in een oorlog denken. Neem de slag bij Cannae, een slag van Hannibal tegen de Romeinen. In die slag stierven ruim 40.000 Romeinen in 8 uur, allemaal stoere sterke kerels die tegen de listen van de grote aanvoerder Hannibal niet bestand waren. De eerste wereldoorlog waarin miljoenen jonge mannen in de strijd tegen elkaar werden geworpen en elkaar vermorzelden. WO II met vergelijkbare moordpartijen.
En nu Corona, een onbekend virus dat net als de pokken in de middeleeuwen door de wereld raast. Vanuit mijn gedachten als immunoloog sta ik natuurlijk met lege handen daar waar het een nieuw virus betreft waartegen nog geen vaccin beschikbaar is. Gelukkig beschikken mensen allen over een eigen afweer tegen het virus: het immuunsysteem, een vernuftig systeem van hogere organismen om lichaamsvreemde agentia uit te schakelen.
Je ziet nu om je heen dat veel individuen daar ook daadwerkelijk in slagen en na infectie wel ziek worden maar zich dan ook weer herstellen en hoogstwaarschijnlijk (blijvende?) immuniteit hebben opgebouwd. Maar ook kwetsbare mensen, vaak door het medisch industrieel complex in "reservetijd" levende mensen die de infectie niet overleven. Ook hoog-bejaarden tonen zich in het algemeen kwetsbaar voor het virus. Algehele constitutie en conditie spelen uiteraard ook een belangrijke rol in de mogelijkheden om het virus te weer te staan.
Als ik de uitbraken in goed beschermde verpleeghuizen zie, realiseer ik me vooral hoe ongelooflijk infectieus het virus is; in een groep vatbare mensen grijpt het razendsnel om zich heen. Dat betekent toch waarschijnlijk ook dat we zolang er geen vaccin voorhanden is het individueel allemaal zelf moeten uitvechten met vijand Corona, zoals de jongsten onder ons al doen met waterpokken, aanzienlijk onschuldiger dan genoemde. De vergelijking met oorlogen doortrekkend kom ik dan ook tot de uitspraak als de titel suggereert. En daar helpt uiteindelijk geen lock down tegen; daarmee wordt vooral de economie vermoordt vrees ik. Ik hoop van harte dat dat laatste niet gebeurt.
Voor de regering is het varen tussen Scylla en Charibdis en ik ben van mening dat onze regering het zo goed als mogelijk aanpakt. Ga er maar eens aan staan! Deze blog moet dan ook zeker niet worden aangemerkt als kritiek op het hedendaags beleid.

Geen opmerkingen: