27 april 2020

Koningsdag

Jeneverbesstruiken
Net als vroeger op koninginnedag was het deze koningsdag - krijg het nog moeilijk over de haag van mijn tanden geschoven - prachtig weer. We namen het er een beetje van en deden het heel rustig aan. Een paar gekke videootjes per WhatsApp van Peter C. verhoogden de jolijt van deze stille feestdag, stil vanwege dat verrekte Corona virus. Een woordkunstenaar had deze dag omgecat naar Woningsdag. We moesten collectief binnen blijven en om 12.00 uur het Wilhelmus aanheffen. Toevallig keek ik op mijn horloge om die tijd en zag dat het exact 12.00 uur was. Aarzelend speelde ik de melodie van ons oeroude volkslied op de vleugel; moest er toch even bij stilstaan. Roos zei zoiets als: "gekkie". Maar ik hoorde hier in het oranje-gezinde Wijhe helemaal niemand zingen.
In de loop van de middag smeerde ik hem weer; ik maakte op geleide van Komoot de wandeling van Nijverdal naar Holten over de Sallandse heuvelrug.
Station Holten 
Aangekomen in Nijverdal herkende ik de plaats helemaal niet. De doorgaande verkeersweg was, samen met de spoorbaan, verdiept aangelegd en liep niet meer door de hoofdstraat. Die was veranderd in een gezellige promenade waar nu met dit mooie weer iedereen liep te flaneren of al ijs likkend van het zonnetje genoot.
Eerst langs de verkeersweg naar de aanloop van het Pieterpad en toen richting zuiden. Als gezegd liet ik mij door Komoot leiden. Dwars over de Sallandse heuvelrug loopt de toeristenweg, ooit aangelegd om het toerisme te stimuleren, heden een aantrekkelijke route voor die luidruchtige motorfietsers. Wat verpesten die toch de stilte; ik snap niet dat dit zomaar mag. Het kabaal dat die gasten maakten dringt kilometers door en is nergens voor nodig. Een auto hoor je toch ook niet?! Vinden ze kennelijk stoer of ze zijn bang dat ze over het hoofd gezien worden.
Ik bleef dan ook zo ver mogelijk van die rot weg richting Holten wandelen. Was wel langer maar daardoor ook volkomen verlaten. Pas in de buurt van Holten kwam ik weer enkele andere wandelaars en crossfietsers tegen.
Vanuit Holten naar Deventer en van daaruit heel gerieflijk de Intercity naar Amersfoort.

Geen opmerkingen: