21 april 2020

Een wonderlijke gedachte

Vriend Dick had mij een link gestuurd naar een bijzonder interessante BBC documentaire over onderzoek aan pandemie. En niet alleen hoe een virus zich verspreidt in een daarvoor ontvankelijke populatie van mensen, maar ook hoe zo'n virus in elkaar zit. Eén opmerking middenin de uitzending frappeerde me; het betrof de opmerking dat een virus helemaal geen levend iets is. Natuurlijk wist ik dat wel; je kunt van sommige simpele virussen zelfs kristallen maken, zo eenvoudig zijn ze.
Maar inderdaad een virus is een soort bijproduct van levende organismen. Het bestaat uit onderdelen waaruit ieder levend organisme is samengesteld: eiwitten, DNA of RNA en ongetwijfeld nog wel meer onderdelen. Ergens zijn die eerste virussen ontstaan uit de organismen zelf. Naar ik begrepen heb is ook de bacterie-wereld vergeven van de eigen virussen, de zogeheten bacteriofagen, de bacterie-eters. Hebben de "hogere" organismen een immuunsysteem om zich te weer te stellen tegen virussen en andere ongewenste pathogenen, daar hebben de bacteriën ook systemen.
Waarom mijn relatieve verbazing? Ik denk dat dat toch samenhangt met de vernuftige wijze waarop dat nieuwe corona virus ons mensen belaagt; hoe zijn al die eigenschappen in zo'n klein stuk secreet bij elkaar gekomen denk je dan. Ook hier vormen die inmiddels oude wetten van Darwin natuurlijk de basis. The survival of the fittest; het virus dat past bij de "habitat mens" krijgt ruim baan.
Dit wordt in die BBC documentaire goed uit de doeken gedaan. 

Geen opmerkingen: