26 april 2020

Rondom Heino

Het was weer een prachtige wandeldag vandaag. Na een uitvoerige videochat met Martijn en Margot in het verre Oosten, gingen we er dan ook lekker op uit voor een wandeling. Roos had afgelopen week de omgeving van Heino verkend en was daar enthousiast over. Ik had mij al bedacht om vandaag eens met haar die omgeving te gaan bekijken toen ze zelf met dat voorstel kwam: helemaal in het pulletje dus. Vort met de geit naar Heino met de trein; dat is precies een half uurtje verderop. We liepen nu dus niet terug via Nijenhuis maar maakten een rondje door Heino's dreven en die waren verrassend schoon. Mij frappeerde vanaf het begin de stilte maar ook de natuurlijke weiden. Bij een van deze weiden was een jonge vent bezig metaal detector; juist op het moment dat wij passeerden hoorden we een harde piep en ging hij aan het graven met een schepje. We spraken hem aan en - vriendelijk als de mensen hier zijn - kwam hij naar ons toe om een praatje te maken. Nu bleek toevallig dat hij zojuist een hele fraaie vondst had gedaan; een zilveren gulden die meer dan honderd jaar had liggen wachten om gevonden te worden; koning Willem I sierde het muntstuk dat destijds een klein vermogen vertegenwoordigde. Zijn mooiste vondst ooit was een muntstuk uit de 16e eeuw, toch wel heel bijzonder!
Lekker samen op de foto in de tuin
Wij liepen op geleide van Komoot verder langs boerderijen waar je vlees en/of kaas kon kopen; het ging door bos en door weilanden. Een weiland vol met bloemen, waar we een ander wandelend stel ontmoetten. Ik vroeg of dit weiland ook beweid werd; het zag er zo weelderig uit. We kwamen tot een aller genoeglijkst gesprek waarbij we namen uitwisselden en zelfs telefoonnummers. Chris wist van alles over de natuur in de omgeving en wilde deze kennis graag met ons delen; Jolanda wist veel over planten. Als gezegd, de mensen hier zijn zo ontzettend vriendelijk!
We liepen verder en uiteindelijk in het stadje Heino. Ik had behoorlijk trek gekregen en gelukkig was hier in Heino best veel leven in de brouwerij. Allemaal jonge mensen die ijsjes likten en gewoon een beetje buiten liepen met kinderwagens en alles. In een snackbar kochten we een megaburger en een kroketje en smikkelden die in het zonnetje lekker weg. Snel naar de trein die we weer precies haalden.
Thuis gekomen maakte Roos nog een lekker maal met kabeljauw. De dag werd afgesloten met ons ritueel van een potje bridgen.

Geen opmerkingen: