24 april 2020

Lamb curry

Ach, dat oude receptenboekje van Wina Born komt nog altijd van pas. Niet dat ik me precies houd aan haar receptuur wanneer zij het heeft over 1 ui of zelfs over een half teentje knoflook, maar qua ingrediënten en wijze van bereiden volg ik haar zeker wel. Zo ook wat ik vandaag gemaakt heb: Lamb Curry.
Het boekje: "Beroemde gerechten uit de wereldkeuken" kocht ik voor het eerst met Lien toen we nog maar net getrouwd waren en vanwege de koude uit onze zolderkamer naar een boekwinkel in de Leidsestraat waren gevlucht. Het was bij onze scheiding het enige dat we beiden hadden willen hebben. Een tweede exemplaar kocht ik met Anneke; in een boekwinkel zag ik dat er een nieuwe druk van was uitgekomen. Ook dat heb ik met de scheiding achter gelaten.
Maar het nu in mijn bezit gekomen exemplaar komt uit de erfenis van mijn ouders en zal ik nooit afstaan, hooguit doorgeven.
Het eerste recept dat ik zou maken was "Lamb curry". Een mytisch ingrediënt werd genoemd: pijnpitten?! Daarvoor heb ik destijds heel Amsterdam afgefietst; niemand had er zelfs maar van gehoord. Uiteindelijk heb ik het zonder pijnpitten gemaakt. Nu kun je die overal krijgen en vormen ze een onmisbaar element in chique salades met geitenkaas en rucola en balsamico.
Ik moest als aangegeven lachen om dat halve teentje knoflook en die enkele uit. Ik had nog flink wat ganzenpoot, gebraden en wel staan en een hoeveelheid van het braadvocht met vet waarin ik de ganzenpoten had bereid. Dat gebruikte ik als basis. Dus geen Lamb curry, maar Goose curry.
3 uien, 6 teentjes knof, 2 spaanse pepers, een flinke goudreinet geschild en en alles klein gesneden. Vet gesmolten en op laag vuur alle ingrediënten met een stevige lepel kerrie aangebraden. Vlees in kleine stukjes gesneden en ook toegevoegd. De bouillon van het braadvocht toegevoegd en geroerd. Overgedaan in een kleinere pan en aan de kook gebracht. Ruim twee uur op heel laag vuur laten indikken. Flinke scheut (geiten)yoghurt toegevoegd, doorgeroerd en 20 minuten zacht koken. Goed doorroeren, met zout de smaak afmaken. Ik wist niet wat ik proefde, zo lekker. Gegeten met wat rijst (met wat pijnpitten ha ha) en mango chutney. Had 3 uur geduurd om te bereiden en was zo lekker dat het in 10 minuten was verdwenen. Wel voor schoondochter Marjorie een bakje ingevroren; ze is zo gek op wat ik heb gekookt. Gisteravond was Hugo bij me en heb ik voor haar een bakje gulyas (ook op basis van gans) meegegeven voor haar.

Geen opmerkingen: