20 augustus 2019

Vroeg naar Dokkum

Op de boerderij
En vroeg was het! De wekker zou om 5.00 uur afgaan, maar ik was al een uur eerder uit Morpheus' armen geglipt. Rustig opgestaan, koppie thee, ontbijtje en vort met de geit. Vandaag afgesproken met Albert en Tjitske, het echtpaar/bridgers dat we ontmoet hadden in Epe. Albert had mij in dat weekend veel verteld over het Friese boerenleven van heden en verleden; we konden het goed vinden en ik was welkom. Inmiddels was de boerderij die door Albert was opgezet in de jaren vijftig een generatie opgeschoven, maar hij zou mij die in haar volle glorie tonen.
Was een mooie treinrit; met de Intrcity van Utrecht via Zwolle naar Leeuwarden en verder met de snelbus naar Dokkum. Gezellig om elkaar weer na zo'n korte tijd te ontmoeten. Al snel gingen we naar de boerderij. Daar werden we genoeglijk ontvangen door beide zoons die in gezamenlijkheid het enorme melkveebedrijf runnen. Een nieuwe stal in aanbouw, een grote loopstal met veel koeien en een fraaie melkeenheid waar enkele tientallen koeien tegelijk konden worden gemolken. Een plek om koffie te drinken waar we uitgebreid met de zoon spraken over de verschillende aspecten van de veehouderij. Het was mij opgevallen dat er niet van die Amerikanen rondliepen, die enorme, kwetsbare melkproducenten; de koeien hadden verschillende groottes en kleuren. Het bleek dan ook dat er op de boerderij verschillende melkrassen met elkaar werden gekruist; zo zag ik een Jersey kalf staan. Vooral Zwitserse rassen waren in trek. Ik genoot van de kennis die zo en passant over de tafel ging.
We gingen weer terug naar Tjitske en zij had in die tussentijd een smakelijke ovenschotel gemaakt; bij een genoeglijke maaltijd spraken we verder over het boerenleven van destijds. Ik nam om een uur of twee afscheid; was een fijne, leerzame en gezellige dag geweest.

Geen opmerkingen: