17 augustus 2019

Hoger opgeleid en gezonder

Ergens in de Trouw las ik een artikel waarin een duidelijk verband wordt aangegeven tussen nivo van opleiding en de leeftijd waarop gemiddeld wordt gestorven. En dat verband loog er niet om; HBO en Universitair opgeleiden lieden hebben statistisch zo'n vijf jaar extra levensverwachting. Ik stond er van te kijken. Volgens dat zelfde artikel ligt de oorzaak van dit verschil in het verschil van leefstijl; bewegingsarmoede, rookgedrag en ongezond eten zijn factoren die samenhangen met levensverwachting.
Volgens mij wordt er al jaren getamboereerd op gezonde leefstijl, beweging en het slechte van roken; kennelijk trekken de hoger opgeleiden zich dat meer aan dan de andere groep. Dat zijn in het algemeen ook geen zaken die in je jonge jaren, wanneer je opgeleid wordt, aan de orde komen; pas later in je leven wordt je daarmee geconfronteerd en kun je je er wel of niet wat van aantrekken.
Boeiend om dit nader te bestuderen; zou er misschien een rol zijn weggelegd voor de intelligentie?

PS
Op 27 augustus, tijdens het festival Oude Muziek viel het mij op dat vrijwel iedereen in het publiek pakweg 70 jaar of (veel) ouder was. Zou er niet een relatie zijn tussen naar klassieke muziek luisteren en oud worden.

Al nadenkend over e.e.a. valt het mij ook op dat vrijwel alle zeer bejaarden die ik ken geen tatouages hebben; zou daar ook een relatie liggen?

Geen opmerkingen: