18 maart 2019

Lekker uitgeslapen

Voormalig koninklijk paleis
Heerlijk uitgerust werd ik wakker; ondanks het treinverkeer hier vlakbij was Morpheus ons genadig geweest. Natuurlijk moest Martijn aan het werk; hij had zo zachtjes gedaan dat we van zijn vertrek niets hadden gemerkt. Pas tegen tienen gingen we de deur uit voor een ontbijtje. Deden we om de hoek op een gezellig plekje dat Martijn ons gisteravond al gewezen had. "Je kunst hier overal terecht voor koffie en al wat je zo al wilt consumeren", had hij ons al verteld. En terecht; Krakau kent allemaal gezellige koffie-gelegenheden vaak op onverwachte plekjes achterin een binnenplaatsje. Soms ook heel diep onder het centrale plein.Je hoeft er van honger niet om te komen en het is allemaal bijzonder vriendelijk v.w.b. de kosten.
Vervolgens hebben we het centrum in alle richtingen doorkruist waarbij we voortdurend werden aangesproken of we niet een gegidste tour wilden maken of dat we ons met een karretje rond wilden laten rijden om de stad te zien. Was aan ons ondernemende wandelaars niet besteed; wij onderzoeken zelf wel wat we willen zien en lopen graag stevig door als dat zo uitkomt; om voortdurend te moeten luisteren houd ik helemaal niet vol; gaat me al snel vervelen. Dus geen gids; was ook niet nodig want Martijn had ons een bijzonder informatief boekje gegeven en daar stonden de bijzondere dingen van Krakau goed in aangegeven.
Zo wist ik dat de plek, waarvan Martijn ons gisteren vertelde dat hier lijken werden opgeslagen, de oudste begraafplaats van Krakau was geweest. En ik ging actief op zoek naar "de Maria met de geknakte pijlen".
Grappig beeldje ergens boven een deur
Natuurlijk hebben we lekker koffie gedronken en ergens geluncht. Zo tegen vieren keerden we terug op de flat en hebben we uitgepuft; ontzettend fijn om over een fatsoenlijk onderkomen te kunnen beschikken i.p.v. een toch wat beperkte hotelkamer; is ook veel gezelliger. Tegen vijven kwam Martijn ook thuis. Heerlijk gegeten bij een Georgisch restaurant. Roos had bedacht (en ook tickets gekocht) dat we naar een pianorecital konden gaan hier in Krakau. We hadden vandaag niet alleen de tickets daarvoor gekocht maar ook even gekeken waar het plaats zou vinden. Dat was ergens in een van de straten op de tweede of derde verdieping; een kleine concertzaal. Het begon met een glaasje wijn om 19.00 uur en om 19.30 begon het recital van een aantal piano stukken van Chopin. De bekende nocturne no. 1 vormde de aftrap; de pianiste had uiteraard een eigen interpretatie die sterk afweek van de manier waarop ik deze mij zo favoriete nocturne had gespeeld; leuk om te horen. Daarna een aantal mazurka's, scherzo, een balade, zelfs een étude. Martijn houdt erg van piano muziek, vandaar dat Roos dit had uitgezocht. Hij was onder de indruk van hetgeen we gehoord hadden. Vervolgens nog wat door het centrum gelopen en bij de brouwerij een "klein biertje" gedronken; een halve liter dus.
Op de flat weer wat piano muziek beluisterd. De Chaconne van Bach kon Martijn niet bekoren.

Geen opmerkingen: