28 maart 2019

Van Nelle

De mafkezen van Bauhaus
Vandaag een daggie Rotterdam; we hadden een lunchafspraak met Thea, de moeder van Martijn. Na de verjaardag van Martijn hadden we wat heen en weer ge-appt en geconstateerd dat we weer eens moesten bijpraten en de afspraak voor vandaag werd gemaakt. Aangezien Thea pas om 14.00 uur gelegenheid had om met ons af te spreken stelde ik Roos voor om eerst het Boymans van Beuningen te bezoeken; dat gaat binnenkort voor zeven jaar in de restauratie en ik wilde de collectie wel weer eens bekijken.
Een sfeerfoto van huis Sonneveld
Bij binnenkomst werden we direct attent gemaakt op de Bauhaus tentoonstelling alhier en die was inderdaad fascinerend. Een explosie van creativiteit onder de bezielende leiding van Gropius. Veel bekende namen als Kandinsky e.a. waren bij de Bauhaus beweging betrokken. Daarna bekeken we een deel van de collectie. Deze is toch wel heel rijk en gevarieerd; ik hoop maar dat er veel over andere musea wordt verdeeld om toch voor het publiek zichtbaar te blijven. De werken van Breughel, Rembrandt en Fabritius maar ook de modernere werken van Ket, Charley Toorop en anderen mogen toch niet voor 7 jaar onderduiken.
Roos appte wat met Thea en om half twee ontmoetten we elkaar voor de ingang van Boymans als afgesproken. We liepen wat rond om een leuk plekje te vinden; het werd een Surinaams eettentje waar we aan een klein tafeltje
genoeglijk zaten te babbelen en intussen het lekkers tot ons namen. Na de lunch, zo had Roos bedacht gingen we een het Sonneveld huis hier vlak in de buurt bezoeken. Een bijzonder huis en vooral heel bijzonder dat het weer is ingericht zoals het destijds werd bewoond door de directeur van de fabriek van van Nelle, de heer Sonneveld en zijn gezin, dus niets Wim Sonneveld, de komiek.
Na dit bezoek namen we afscheid en spraken we af voor een volgende keer.

Geen opmerkingen: