02 maart 2019

Cruesli

Zelf gemaakte cruesli
Het is zo grappig wanneer je als vader bepaalde eigenschappen "terug?" ziet in je kinderen; ik bedoel eigenschappen die je toch wel behoorlijk duidelijk van jezelf herkent. Eén van de dingen die ik nogal kenmerkend vind van mezelf is een merkwaardige drang om zelf voedingsmiddelen te maken. In een grijs verleden probeerde ik al - zonder goed resultaat overigens - brood te bakken, maar ook tomaten te kweken. Later ben ik wijn gaan maken, en nog veel later ben ik die gaan destilleren. Een moestuin in de Hoflaan was vanzelfsprekend evenals het zelf brood bakken, toen wel met goed resultaat. Kippen houden, advocaat zelf maken van de eidooiers, jam koken, kaas maken, kippen zelf slachten, wild zelf schoonmaken en noem maar op; zo dicht mogelijk bij het zelf voedsel maken. Waar deze bijna obsessieve drang vandaan komt is mij een raadsel eerlijk gezegd.
Maar ik zie dat eigenlijk behoorlijk goed terug in Joke, degene van mijn talrijk nageslacht die deze eigenschap behoorlijk manifest heeft. Nabootsing is beslist niet aan de orde; daar is ze veel te eigenwijs voor har har. Het komt helemaal uit haarzelf. Bij Joke uit het zich ook in zelf kleding maken, daar waar ik in het verleden wel kastjes en bedden timmerde met groot plezier.
Gisteren liet Joke mij zien hoe zij zelf cruesli maakte en vandaag stuurde ze een foto van het resultaat, met een recept. Ze is aan het experimenteren om het optimale resultaat te verkrijgen. Maar hier alvast het recept zoals ze dat vandaag met goed resultaat heeft gevolgd.

Ingrediënten
250g havermout (fijne)
50g bloem (mag minder)
80g gemengde noten
55g kokosvet
70g suiker
Snufje zout en kaneel
120ml warm water (om vet te laten smelten)

Mengen met je handen en brokken vormen. Die bak je op bakpapier in de oven gedurende een half uur bij 175 graden.

Geen opmerkingen: