19 maart 2019

Dame met de hermelijn

De dame met hermelijn
Weer lang geslapen en Martijn niet horen vertrekken. We gingen laat op weg en natuurlijk eerst ergens ontbeten; was weer zo'n onwaarschijnlijk, enigszins verborgen plekje op een binnenplaatsje waar we een bagel met lekkers geserveerd kregen. Vervolgens hebben we een stevige wandeling gemaakt op weg naar het nationaal museum hier in Krakau. Daar hangt nu tijdelijk een echte Da Vinci die in bezit is van de Poolse staat: "De dame met de hermelijn". Dit beroemde schilderij - mooier dan de Mona Lisa vinden velen - wilde Roos beslist zien. Overal in Krakau vind je afbeeldingen van dit schilderij; men is er terecht trots op. 
Brons van toneelschrijver
Voor het museum stond een aantal grote bronzen van de beroemde beeldhouwer Moore opgesteld alsmede een groot en imposant gedenkteken aan een in Polen beroemde toneelschrijver; een scène uit een toneelstuk met daarboven een brons waarin de schrijver was vastgelegd voor de eeuwigheid.
De dame vonden we direct; tot mijn verbazing konden we er met z'n tweeën ongestoord kijken; was inderdaad een heel mooi werk van de beroemde Leonardo; het portret en de hermelijn waren weergaloos vastgelegd inmiddels 500 jaar geleden?! De hand vond ik wat groot uitgevallen; leek wat uit perspectief te zijn en dat vond Roos ook. Maar al met al een prachtig schilderij en een bezoek meer dan waard.
Stond in het boekje en vandaag gevonden:
Maria met scepter en geknakte pijlen
Zit een heel verhaal achter!
De vaste collectie van het museum was voor mij verrassend; een allegaartje van meubilair, houtsnijwerk, instrumenten, kerkelijke parafernalia en wat dies meer zij. Ik genoot er van. Verder ook een expositie van moderne schilderijen die me minder aanspraken. Van Moore stond een groot aantal kleinere werken opgesteld; allemaal erg esthetisch en misschien niet helemaal figuratief maar voldoende om als "niet abstract" te kunnen worden betiteld.
We liepen terug naar het centrum en lunchten iets kleins. We wilden even rust voor de ziel en gingen terug naar de flat. Op weg daar naar toe kwamen we langs het hotel waarvan we allebei al hadden gedacht dat we daar eens wat moesten gaan "nuttigen". Ik zei niets maar Roos steldeal voor wat ik had willen voorstellen en zo dronken we daar een lekker bakkie alvorens door te lopen naar de flat. Daar hebben we in alle rust wat zitten lezen. Helaas verdomde mijn Tolino om verder te gaan dan pagina 50 van East of Eden en had ik geen idee hoe ik hem kon opporren of resetten.
's-Avonds weer genoeglijk met Martijn doorgebracht; gegeten bij een Sardijns restaurant dat we overdag hadden ontdekt op weg naar het museum.Was weer voortreffelijk. Het is zo gezellig zo met z'n drietjes; we praten wat af! Na afloop weer een lekker biertje gedaan bij "de brouwerij".

Geen opmerkingen: