09 januari 2019

Verwarring alom

De informatie die mij de laatste maanden bereikt via lezen en series brengt mij in verwarring. Enerzijds wordt er door wetenschappers vol optimisme een toekomst vol glorieuze ontwikkelingen voorspeld en anderzijds wordt de milieuproblematiek als nauwelijks oplosbaar beschreven. Wat moet je daar nou mee?! vraag ik mij vertwijfeld af.
Craig Venter heeft op onwaarschijnlijk energieke om niet te zeggen drammerige wijze - de vergelijking met Steven Jobs is op z'n plaats - het DNA ontsloten. Hij is er zelfs in geslaagd om het biochemisch apparaat van het ene organisme het DNA van een ander organisme zodanig te doen gebruiken dat er van die andere organismen ontstonden. Was dan wel niet dat er van een hond een kat werd gemaakt maar het komt wel een heel klein beetje in de buurt.
Het veranderen van DNA is tegenwoordig een "fluitje van een cent" als je de wetenschappers mag geloven en daar ben ik als voormalig wetenschapper toe bereid. De toekomstverwachting is zelfs dat er DNA knutsel dozen voor kinderen op de markt gaan komen waarmee zij hun eigen huisdieren kunnen creƫren. Met die gedachten word ik niet gelukkig en ook Sir Martin Rees niet, een groot filosoof en wetenschapper die ook in de laatste van de VPRO serie aan het woord komt.
In hem komt de twijfel overigens navrant naar voren zoals ook in mijn verontrust brein. Hij schijnt zelfs een boek te hebben geschreven met de omineuze titel: "our final century". Denk daar eens over na lezer.

Geen opmerkingen: