22 januari 2019

Naar de opera

Hoog rechtsboven zie je met enige moeite
de bloedmaan op de door mij geschoten foto
Gisteren hadden we een vol programma. Afgezien van wandelen en "literaire avond" begon de vroege ochtend al met een maansverduistering die ik overigens slechts door toedoen van Roos in haar volle glorie heb mogen aanschouwen. Ik was keurig op tijd wakker geworden vanwege een sanitaire stop en keek door alle raampjes die ons appartement rijk is naar het donkere zwerk; ik zag geen maan daar waar ik haar verwachtte en dat was - net als de vorige keer - (volstrekt ten onrechte) aan de horizon. Ik zag niks en vond het eigenlijk wel best zo en keerde weer naar de sponde. Even later verliet - tot mijn stomme verbazing Roos het bed en ging ook even naar het toilet en zelfs naar het balkon. Toen ze terugkwam vroeg ik natuurlijk of zij de bloedmaan had gezien hetgeen het geval was. En inderdaad, hoog aan de hemel was dit bijzondere natuurverschijnsel in zijn volle glorie te bewonderen. Ik genoot er van. Dankjewel Roos en wat ben ik toch dom har har.
Vandaag stond toch wel in het teken van de opera; vanavond was er in het centro cultural van Calpe een uitvoering van de opera van Tsjajkovski, "Schoppenvrouw" te zien. Het betrof hier een directe uitzending van de in het Royal Opera House in London uitgevoerde opera.
Scène uit deze fantastische opera
Fascinerend hoe die moderne techniek werkt; in meer dan honderd filmhuizen en andere plekken was deze uitzending te zien. En hoe?! Met mijn toch wat minder wordend gezichtsvermogen kon ik de opera veel beter volgen dan in ons onvolprezen muziektheater in Amsterdam; niet alleen de scènes die door de camera worden uitgelicht maar vooral ook de tekst was voor mij veel beter te zien. Bovendien is het veel en veel goedkoper dan de opera in Amsterdam. Overigens is het gebouw van Opera en Ballet in Amsterdam wel een klasse beter voor dergelijke uitvoeringen. Hier in Londen was toch sprake van een wat klein toneel waarop de enorme aantallen spelers elkaar soms leken te verdringen.
Ik genoot ontzettend van de prachtige uitvoering niet in de laatste plaats omdat ik - tot mijn verbazing overigens -  de Spaans vertaalde tekst heel goed kon begrijpen.
Om 00.00 uur waren we weer terug op honk na een verrukkelijke voorstelling. We dronken nog een glas wijn en spraken nog wat na.


Geen opmerkingen: