18 januari 2019

Rafa

Rafa was de wandelgids die vorig jaar de meeste van de georganiseerde wandelingen van AOW heeft gegidst. Aangezien een groot deel van het gezelschap van dit jaar ook vorig jaar heeft deelgenomen valt zijn naam nog wel eens. En nu blijkt dat niet alleen Roos contact met hem heeft gezocht maar ook Martine; zij heeft inmiddels zelfs een ontmoeting met Rafa geregeld.
Nu kwam zowel bij Martine als bij Roos het verzoek van Rafa aan onze groep om een stukje te schrijven over onze ervaringen met hem voor zijn website. En daar wil ik best het spits voor afbijten.
------
Rafa  heb ik leren kennen als professioneel wandelgids in de maanden januari en februari 2018 bij wandelingen in de bergen rondom Calpe; hij bleek een enthousiaste en bekwame gids die er alles aan deed om het degenen over wie hij de verantwoording op zich had genomen een optimale wandelbeleving te bezorgen.

A Rafa el guía profesional de senderismo le conocí en los meses de enero y febrero 2018, caminando en las montanas de la región de Calpe. Era un guía entusiaste y competente que hizo todo que puede como para dar la experiencia optimal de senderismo.

Dat gidsen beperkte zich niet tot het wijzen van de weg maar ook hoe je het best de voor ons platlanders vaak wat lastige steile en stenige paden moest nemen zonder al te veel risico van uitglijden of vallen. Degenen die wat meer moeite hadden hielp hij indien nodig ook om obstakels te passeren.
Su guiar no se limitó a dirigir el camino, pues tambien nos explicó a los de las llanuras cómo tomar un camino pedregoso difícil e empinado sin tomar riesgos excesivos. A los que tenían problemas con los armatostes les ayudo pasar.

Verrassend waren de rustpauzes; de eerste keer weet ik nog dat Rafa ergens in "the middle of nowhere" aankondigde dat er even verderop een koffieplekje was. Dat stelde me nogal teleur omdat ik aanvankelijk dacht dat deze plek dus bevoorraad zou worden via een voor auto's begaanbare weg. Niets was minder het geval; op de rustplek lagen wat stenen om op te zitten en Rafa toverde uit zijn gigantische rugzak met hulpmiddelen koffie, thee, kopjes en zelfs wat lekkers.

Una sorpresa nos dieron los descansos. La primera vez que Rafa anunció, en plena montaña, que hubiera café, me decepcionó: pensé que hubiera una carretera asfaltada para coches. Pues no era así. Se trató de un lugar con unas rocas para sentarse. De su gigantesca mochila Rafa conjuró café, té, tazas e incluso unos dulces.

's-Morgens was hij altijd op tijd present om ons met zijn busje op te halen; daar stond hij ons met zijn karakteristieke haar in een staart en korte broek, ongeacht het weer ons op te wachten. Begroette ons vriendelijk met zijn sonore stem in voortreffelijk Engels. Ook onderweg wist hij boeiend te vertellen over heel uiteenlopende zaken van heden en verleden in Spanje en natuurlijk over het landschap en de historie van het landschap.
In deze periode hebben we Rafa leren kennen als een zeer betrouwbare en deskundige berggids die zijn taken zeer breed opvatte.


Geen opmerkingen: