05 januari 2019

Mijn recept voor nassi goreng

Hugo vroeg mij onlangs naar mijn recept voor nassi goreng. Ik dacht eigenlijk dat Marjorie en hij bij mij tot nu toe slechts boerenkool, erwtensoep en pasteitjes hadden gegeten, maar kennelijk ook een keer nassi. Eigenlijk betekent nassi goreng gewoon gebakken rijst. Wijlen mijn voormalige schoonvader Willem vH was ook nogal te spreken over "mijn nassi"; en hij kon het weten want als jonge man had hij in "ons Indië" gediend en had daar ongetwijfeld origineel Indonesische zaken gegeten.
Mijn echt Indische ingrediënten haal ik bij toko Ibuku in Zeist of in Amsterdam bij toko Ramee; met name de trassi haal ik in Amsterdam omdat die uit Zeist ondermaats is. Maar voor de verder in dit recept genoemde ikan teri (kleine gedroogde en gebakken visjes) en andere gedroogde visjes, waarvan ik de naam niet ken haal ik in Zeist of eventueel in Amsterdam. Gedroogde garnalen haal ik ook bij een toko.

Recept

In een stevige juspan bij voorkeur met dikke bodem op zacht vuur

Een stuk(je?) boter of uitgebakken reuzel en een scheut olijfolie
Een stukje trassi verkruimelen, in de pan doen en verder fijn maken met een houten pollepel,
voeg ook de ikan teri en eventueel de gedroogde garnalen (oedang) en andere gedroogde visjes toe en laat zachtjes meebakken onder af en toe roeren; laag vuur'niet laten verbranden!
Ondertussen wat varkensvlees in kleine stukjes snijden en toevoegen. Met iets hoger vuur meebakken. Eventueel nog wat vet of olie toevoegen. Lekker roeren.
Tussendoor een paar uien en veel verse knoflook schoonmaken en fijn snijden. Zodra je daarmee klaar bent en het vlees kleur begint te krijgen voeg je de uien en wat later de knoflook toe (knoflook verbrandt snel!) en met nog iets hoger vuur al roerend lekker laten stoven; moet er niet droog uitzien. Als de uien iets beginnen aan te kleuren voeg je een flinke schep sambal oelek toe. (Je kunt ook een paar scherpe spaanse pepers heel fijn snijden en mee laten bakken met de uien). Een paar lepels gemalen komijn (djinten) en koriander (ketoembar) maken het af; goed roeren en vuur heel laag zetten en een uurtje met deksel erop gaar laten stoven.
Rijst koken met zout volgens de aanwijzingen op het pak. Basmati rijst gebruik ik altijd.
Je roert de rijst door het uienmengsel en voegt als laatste nog wat sojasaus (ketjap) toe. Even proeven of de smaak goed is en eventueel nog wat zout toevoegen en goed roeren. Eventueel een paar blaadjes djeroek poeroet (doe ik eigenlijk nooit) mee laten stoven; geeft leuke smaak erbij. Met deksel erop en op zeer laag vuur onder af en toe roeren laten "rijpen". De volgende dag is de nassi op z'n lekkerst.
Serveren met gebakken spiegeleieren.
Ook koud is deze nassi goreng heel goed "binnen te houden", met name als ontbijt.

Eet smakelijk

PS 1
Je kunt beginnen met het weglaten van de visjes en de garnalen en de nassi alleen met varkensvlees maken. De visjes en de garnalen maken het wel heel erg lekker vind ik.

PS 2
Hugo laat even weten of het gelukt is en of het heeft gesmaakt. Trassi uit Amsterdam mag je bij mij komen halen of we gaan samen naar Toko Ramee. Ben benieuwd.




Geen opmerkingen: