10 januari 2019

BWV 1011

Noise cancelling headphone van Bose
Bij de Orde had ik een collega die helemaal bevlogen was van muziek; zijn hele gezin was met klassieke muziek doordesemd zo vertelde hij graag. Zijn favoriete instrument was de cello en zijn favoriete componist uiteraard Johann Sebastian. Die liefde voor Bach deelden we en als we elkaar in de gang tegen kwamen mocht hij graag al luchtstrijkend de eerste cello suite van Bach neuriƫn. Een mooi stuk muziek dat ik zo vaak heb gehoord dat ik het behoorlijk goed ken.
Het Kruidvat, die bekende drogisterijketen heeft twintig jaar geleden alle werken van Bach op CD uitgegeven; veel van die CD's, met name van de cantates, maar ook de kamermuziek waaronder de cello suites heb ik mij destijds aangeschaft. Eigenlijk niks voor mij die CD's; sloddervos als ik ben zitten de CD's binnen de kortst mogelijke tijd in het verkeerde doosje of nog in de speler. Ik was dan ook blij toen die fysieke dragers overbodig werden en alles op computerschijf in mp3 formaat beschikbaar kwam door de inspanning van derden.
In Andalucia kwam ik in die jaren graag en vaak zo ook in Fuenteheridos waar een zoon van degene waar ik regelmatig een habitacion van huurde een restaurant opende; een eersteklas restaurant waar je lekker, zij het wat al te overvloedig kon eten. De genoemde eigenaar bleek ook een liefhebber van Bach te zijn ook al wist hij niet hoe je "Bach" moest uitspreken; hij maakte er iets als Batsj van; tja, het Spaans wordt heel fonetisch geschreven, daar komt dat door. Ik heb hem bij een bezoek een Kruidvatcassette met daarop o.a. de zes cello suites gegeven; had ik toch niet meer nodig. Hij was dan zogenaamd wel een liefhebber van Bach maar als ik het restaurant betrad hoorde je toch altijd die maffe Spaanse muziek of, erger nog, de TV. Zodra ik binnenkwam werd direct Bach opgezet en wel de CD met .... u raadt het al lezer, de suites van Bach en steeds die eerste suite.
Heden wordt door de Bach vereniging alle muziek die Bach componeerde opnieuw geregistreerd en op Youtube ter beschikking gesteld. En daar ben ik op geabonneerd. Fascinerend vond ik de uitvoering van de vijfde suite door Suzuki; heb daar in volle concentratie naar zitten luisteren met mijn voortreffelijke Bose noise cancelling koptelefoon, via BlueTooth verbonden met de smartphone; magisch hoe die techniek werkt en de uitvoering ten gehore brengt of je in de zaal zit.

Geen opmerkingen: