14 januari 2019

Val de Pop

Zicht op de valleid
Een rare naam die wandeling van vandaag, maar des te mooier om te zien. We liepen met een aanzienlijk uitgedund groepje van ons gezelschap - er waren er nogal wat uitgevallen door spierpijn, ziekte en blessures - opnieuw eigenlijk vlak in de buurt van Calpe over de flanken van een forse kalkheuvel en langs een prachtige vallei; dat zal wel de Val de Pop zijn vermoed ik. Bloemen, vogels en stilte kenmerkten dit wonderschone voormalige landbouwgebied. Wat zal hier gezwoegd zijn op die verticale gebieden waar je slechts landbouw kunt bedrijven door terrassen aan te leggen. Ik vermoed zo dat dit al voor de Romeinse tijd is begonnen en dat Romeinen en Moren hier ook veel aan hebben gedaan en van hebben geoogst. Olijfbomen waarschijnlijk en graan in de vallei zelf. De Romeinen hebben 400 jaar het Iberisch schiereiland in bezit gehad, dus veel langer dan bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland. Toen rond 400 de Romeinen hier wegtrokken en de Moren het roer over namen heeft de kruisbestuiving van die twee culturen dit land met name in Andalucia tot grote hoogte weten te brengen op landbouwgebied en op cultureel gebied.
Roos op het wandelpad
Nu was het gewoon een schattig gezicht al die terrasjes, oude tuintjes als het ware, waar de mensen zich het lazarus hebben moeten werken. Wij genoten er van.
Ik voelde de zon op m'n gezicht branden en probeerde met m'n petje om zo veel mogelijk schaduw op m'n gezicht te krijgen. De Hollands winterse bleekheid moet met zorg worden omgeturnd en verbranding moet worden voorkomen.
We waren zeer bijtijds klaar met de wandeling en dus weer lekker vroeg op honk. Wij gingen direct naar het appartement; ik wilde nog even in de zon liggen met m'n bast. Door de zon had ik wat last van hoofdpijn en ging even rustig op bed liggen; toen ik hersteld weer in de kamer kwam zag ik dat Roos lekker in de zon had gelegen en ik volgde haar voorbeeld. Opnieuw niet te lang.
We aten nog wat van de bonensoep en gingen boodschappen doen. Een kopje koffie in de bar van het hotel met z'n heerlijke stoelen en gezellig Spaans kabaal van TV, muziek en geroezemoes door elkaar heen?! Terug naar het appartement en een stel achterstallige bloggies geconcipieerd.

Geen opmerkingen: