06 december 2018

Zelfs 3% meer

En het verbaast me ook niets eerlijk gezegd; sinds de crisis achter de rug is; sinds de economie weer aantrekt is het aanzienlijk drukker op de weg geworden. Bij onze reis naar het Schwarzwald viel het me op dat zo gemiddeld 1 op de 10-15 vrachtwagens beladen was met nieuwe auto's op weg naar hun eerste eigenaren. En nu schijnt de CO2 uitstoot in Europa zelfs licht gedaald te zijn, maar op wereldschaal is zij in 2018 zo hoog geweest als in geen enkel ander jaar; 3% meer dan enig jaar.
Nou vroeg ik me in alle reden af hoe "men" het in ons democratisch bestel voor elkaar denkt te krijgen dat de mensheid collectief gaat consuminderen, laat staan zodanig consuminderen dat de CO2 uitstoot tot nul wordt terug gebracht en dat in het jaar 2050, een tijdspanne van 31 jaar. Of dat diezelfde mensheid zich laat voorschrijven om minder kinderen geboren te laten worden.
De scherpte toename van de CO2 uitstoot wordt vooral veroorzaakt door China en India, enorme landen die hun nog jonge economie stimuleren en geef hen eens ongelijk.
Anderzijds hoor ik van die berichten dat de auto-industrie op relatief korte termijn overgaat naar elektrische tractie. Tegen die achtergrond realiseer ik me heel goed dat elektriciteit niet alles zaligmakend is; de opwekking zal dan ook CO2-arm moeten plaatsvinden: zonne-energie, wind-energie. Kortom, er moet nog heel wat gebeuren en ziet u het gebeuren?

Geen opmerkingen: