23 december 2018

Kan echt niet!

Bij ons diner in restaurant Concordia in Luik heb ik cuisses de grenouille gegeten; gebakken kikkerbillen, een gerecht dat bij velen naast foie gras en paling op de zwarte lijst staat; nou, bij mij niet hoor; ik zie geen objectief verschil tussen kikkers, varkens, koeien, garnalen of andere eetbare dieren en dus eet ik wat ik lekker vind. Maar hoe moet je die smakelijke mini boutjes klaarmaken. Toen ik nog met Lien in Amstelveen woonde kon je ingevroren kikkerbillen gewoon op de Amstelveense markt kopen; nu wellicht bij de Hanos maar daar heb ik ze nog niet zien liggen. Destijds slaagde ik er niet in om dat heerlijke mengsel van boter, zout, knoflook en peterselie te maken; daar heb ik weer zo ontzettend van gesmuld daar in Luik; stukje stokbrood om het weg te deppen.
Maar nu hebben we het onvolprezen internet en heb ik opgezocht hoe het moet; in het Frans natuurlijk, want alleen de francofonen onder ons weten hoe ze zoiets moeten toebereiden en savoureren. Ik heb de tekst maar ingecopieerd in de blog zodat ik het niet kwijt kan raken.
Ik zie dat het mengsel van peterselie, zout, boter en knoflook apart van de boutjes wordt gemaakt en eigenlijk vind ik dat wel het lekkerste van dit gerecht; ga dat eens apart maken met lamsboutjes of stukjes vis en stokbrood. Die kikkerbillen kunnen eigenlijk niet; dat vind ìk zelfs diep in mijn geweten een klein beetje te dol; we zijn tenslotte geen ooievaars. "En garnalen dan?", fluistert mijn geweten verder.

PS Bij nader opsnorren merkte ik dat je in NL helemaal geen kikkerbillen meer kunt kopen; zijn in de ban gedaan door toedoen van de stichting "Lekker dier". Ik kan het dus wel vergeten har har.

Dit is een recept voor 4 personen, met 30 cuisses en 250 gram boter.

Parer les cuisses de grenouilles en enlevant, avec un couteau, la partie dorsale pour ne garder que la cuisse.
Hacher le plus finement possible l’ail et le persil.
Disposer la farine dans un plat et y déposer les cuisses de grenouilles.
Mélanger ensuite à la main pour bien fariner toutes les cuisses. Les passer éventuellement à la passoire pour retirer le surplus de farine.
Préparer geklaarde boter  
Faire fondre 100 g de beurre clarifié à la poêle (koekenpan) et y saisir les cuisses de grenouille sur chaque face.
Les réserver hors du feu et essuyer le fond de la poêle avec du papier absorbant pour retirer le beurre.
Dans cette même poêle, faire fondre le reste de beurre clarifié, soit 150 g, puis ajouter l’ail et le persil. Bien mélanger, puis ajouter les cuisses de grenouilles. Laisser cuire 5 minutes à feu moyen.

Geen opmerkingen: