11 december 2018

Ay ay die Craig

De verschillende gesprekken die we dit weekend zo met z'n drietjes hadden gevoerd golven mij nog door de gedachten. Vaak denk ik in metaforen en in dit geval ervaar ik wat zich zo in mijn hoofd afspeelt als een roerige zee met golven van herinneringen en gedachten die door je hersenen razen met zo af en toe een kopje van een zeehond die als een nieuwe gedachten-associatie boven de golven uitsteekt.
We hadden het gisteren onder andere over Craig Venter gehad en ik ging wat zoeken; allereerst in mijn e-mail archief om te kijken welke e-pubs ik had van boeken van Venter om op te sturen naar Jantine. Daar was helaas zijn biografie: "A life decoded" niet bij. 
Al zoekende zag ik via een bepaalde nieuw-site dat een van de Viking ruimteschepen het zonnestelsel had verlaten; een experiment dat in 1977 begon met de lancering; de ontmoetingen met de verschillende planeten en dan nu voorbij Pluto en nog veel verder; wat is er veel gebeurd in die tussentijd en die Viking luistert nog steeds naar commando's vanaf de aarde en stuurt nog steeds informatie! Een technische en wetenschappelijke topprestatie.
1977 was een zeer turbulent jaar voor mij. Het was het jaar dat ik weer begon met piano spelen en de Nocturnes van Chopin begon te spelen. Van de weeromstuit ging ik vanmorgen in bed naar opnames van Chopin, gespeeld door Rubinstein luisteren; de Walsen en Mazurka's die ik voor een groot deel ook zelf gespeeld heb gaan nu nog steeds door m'n hoofd, enkele dagen later terwijl ik dit bloggie schrijf. De cassette met CD's kreeg ik bij mijn afscheid van SSDZ in 1990; mijn moeder pikte die direct in, met mijn toestemming hoor. Heb de cassette overigens nooit terug gekregen.
Maar waar het mij bij het zoeken om ging was toch vooral Craig Venter. Tot mijn verrassing las ik dat hij ook die in mijn ogen malle richting van longevity had ingeslagen en daar zelfs een firma voor had opgericht. Overigens was hij daar ontslagen met rechtsvervolging als dessert. Deze draufgänger lijdt aan hetzelfde als destijds Pim Fortuijn; waar hij komt ontstaat gedonder.
Maar wat ik opmaakte uit wat ik las over deze organisatie gaat wel zo ontzettend tegen mijn vleug in dat ik ervan gruwel. Geboden wordt een batterij aan DNA analyse en vroeg-diagnostiek voor een prijs van 25000 dollar. Na dit onderzoek krijg je een boekwerk van enkele honderden pagina's aan uitslagen en diagnostische rimram en dat bij lieden die zich in beginsel volstrekt gezond voelen. Iedere 2 jaar overigens een follow-up voor 6000 dollar. Ik las van die moderne "diagnoses" als pre-diabetes. Ik zou liever de algehele diagnose willen stellen van pre-dood want dat is nu eenmaal de consequentie van het leven zoals Robert Long al zong: "en van leven ga je dood" in welk lied weet ik niet meer.
Ik denk dus fundamenteel anders over hoe je met het leven, met je eigen leven dat je als een kostbaar geschenk en als onderdeel van je lichaam hebt mogen ontvangen. Je moet daar zorgvuldig mee omgaan. Het lichaam, je alter Adam kun je beter koesteren met gezond gedrag: beweging, gezond eten, je niet te druk maken en niet roken, zuipen, drugs, geneesmiddelen en andere bio-actieve rotzooi als voedingsadditieven, conserveringsmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen oftewel landbouwgif. Stel jezelf die oorspronkelijke jager verzamelaar ten voorbeeld!
Intussen las ik de laatste dagen ook het boek: "21 lessen voor de 21e eeuw¨; schrijver daarvan, Harari schetst een mi krankzinnig toekomst beeld dat samenhangt met wat Craig Venter met zijn longevity club beoogt, voortdurend aan je alter Adam laten sleutelen en honderd plus worden; dat is toch geen menselijk bestaan meer, althans het spreekt mij absoluut niet aan.
Mijn devies zou zijn:  geniet van het leven; haal eruit wat er voor jou in zit; realiseer je dat het tijdelijk is en wees dankbaar en tevreden.



Geen opmerkingen: