02 december 2018

Net op tijd

Voor vandaag had ik een heel programma gepland, met reisschema en al. Om 8.41 de bus naar Utrecht CS en naar Leeuwarden voor museumbezoek. Vervolgens om 13.20 de trein naar Franeker voor museumbezoek en een recital van de vrienden van het lied.
Keurig volgens de planning was ik om 11.14 in Leeuwarden en iets later in het Fries museum. Natuurlijk ging ik voor dat ongelooflijk mooie schilderij dat Rembrandt van zijn vrouw Saskia van Uijlenburgh maakte: "Saskia in rijkeluis kleding" heet het naar ik meen. De eerste keer dat ik het zag was in Kassel, enkele jaren geleden. Bij eerste blik was ik direct onder de indruk; je mocht in dat museum geen foto's maken.
Ik had een tijdslot vanaf 11.00 uur; het was dan ook wel al behoorlijk druk; veel mensen in de eerste zaal en allemaal het geruis van die luisterapparaatjes. "Dat kan anders", bedacht ik mij en liep direct de andere zalen door en daar hing ze in volle glorie en niemand erbij om ernaar te kijken. Ik heb er zo lang ik wilde in volle rust naar kunnen kijken en kan niet anders concluderen dat ik dit het mooiste schilderij van de grote meester vind: zoals Bach de Hohe Messe en de Mattheus passion als ultiem werk heeft geconcipieerd zo heeft Rembrandt dat met zijn Saskia gedaan. De fijne details in de kleding, de sieraden en wat me erg trof het fijne haarlokje bij haar slaap; zo fijnzinnig en liefdevol als de viool in "Erbarme dich" of in het tussenstukje van "Beim schlafen gehen" van Richard Straus.
Zoon Titus
Hij heeft dit werk afgemaakt toen Saskia al op 28-jarige leeftijd was overleden; hij heeft het tot het laatst in eigen bezit proberen te houden maar moest het uiteindelijk uit geldnood verkopen aan Jan Six. Het leven was niet makkelijk in die beroemde 17e eeuw; de dood stond altijd klaar. Het echtpaar heeft in die pakweg 8 jaren huwelijk drie kinderen zeer jong zien sterven; alleen zoon Titus is blijven leven maar verloor zijn moeder toen hij pas 8 maanden oud was.
Om het echtpaar van Rijn heen was een aardige tentoonstelling gecreëerd met als thema Liefde in de 17e eeuw. Ik ben drie keer terug geweest om het schilderij nogmaals grondig te bekijken c.q. te bewonderen. Wat een pracht. In de hal van het museum hing het ook in een enorme vergroting en daarop kregen de uiterst fijne details nog eens extra reliëf; wonderschoon allemaal.
Ik verliet het museum en ging nog ergens een hapje eten; bij de ingang van het etablissement zag ik zelfs daar het schilderij afgebeeld.
Uiteindelijk zat ik in de stoptrein naar Franeker te wachten; was uitstekende WiFi en daar zag ik nog maar net op tijd; het vertrek van de trein was al aangekondigd, dat het hele concert niet doorging vanwege ziekte van de zangeres. Daardoor was ik uiteindelijk alweer om 17.00 uur thuis. Ben tòch blij dat ik in Leeuwarden ben geweest.
Vriend Dick stuurde mij een link naar een afbeelding van dit schilderij die veel beter is dan mijn foto.

Geen opmerkingen: