25 oktober 2016

Tandarts, Frans Post, Daubigny, Monet en Vincent

Dit aapje met z'n intrigerende ogen roept de bezoeker op
voor de TT over het werk van Frans Post. In werkelijkheid
is dit een piepkleine tekening maar zeer gedétailleerd
Een volle dag Amsterdam. Toen ik vorige week van het museum in Alkmaar terugkwam wilde ik eigenlijk naar het Rijksmuseum voor de TT over de Braziliëreis van Frans Post, schilder. Maar het regende een beetje en ik had ook niet zo'n zin om uit te stappen. Een beter idee was wat ik vandaag heb gedaan. Ik had een afspraak om 10.15 bij tandaartspraktijk Mekenkamp in Amsterdam waar ik inmiddels al weer heel wat jaartjes in grote tevredenheid mijn gebit onder handen laat nemen. Twee vullingen werden op technisch ingenieuze wijze vervangen. Net als vorig jaar bij een wat uitgebreider behandeling werd er weer een soort operatieterrein in mijn mond opgebouwd waarna de restauratie haar beslag kon krijgen. Uiterst zorgvuldig werden de nieuwe vullingen vervolgens bijgewerkt en mijn gebit voelt weer lekker glad aan.

Voor het eerst aanschouwde ik een (opgezette) capibara, voor
deze tentoonstelling ter beschikking gesteld door Naturalis

Vervolgens liep ik naar het museumplein; ik had een timeslot voor het van Gogh waar deze week een nieuwe tentoonstelling was gestart rond Daubigny, Monet en van Gogh. Aangezien ik nog veel te vroeg was ging ik eerst naar het Rijks voor de TT rond Frans Post en de TT rond Hercules Segers. Leuke TT met de tekeningen die onlangs werden ontdekt in het stadsarchief van Haarlem van de hand van Frans Post; dieren die hij had gezien en getekend toen hij in het gevolg van de ambassadeur van Hollands Brazilië - dat de NL'ers veroverd hadden op de Portugezen -  dit deel van Zuid Amerika bezocht. Het leuke was dat Naturalis opgezette dieren ter beschikking had gesteld zodat je beter kon zien hoe de dieren op de tekeningen er in het echt hadden uitgezien. Direct bij binnenkomst stond een opgezette Boa Constrictor en even verderop een capibara, het grootste knaagdier, een dier dat ik alleen maar van foto's kende met zijn karakteristieke neus.
Nog meer Braziliaanse oerwouddieren

Hercules Segers kon mij niet zo boeien; de introductiefilm deed suggereren dat er hier een onbekend genie aan het werk was geweest; hij werd door Rembrandt geacht, dat zegt natuurlijk wel wat. Ik was niet zo onder de indruk van zijn werken. Het werd ook tijd om naar het van Gogh te gaan.
Natuurlijk geweldig om deze drie hele groten van de negentiende eeuw bij elkaar te zien hangen. Het is fijn dat je tegenwoordig ongebreideld foto's mag nemen in de (meeste?)  Nl'se musea. Ik heb er van genoten en me voorgenomen om nog zeker een tweede bezoek te gaan brengen.
Een schitterende Monet

Prachtig zeegezicht van Daubigny

Geen opmerkingen: