24 oktober 2016

Geologie; een fascinerende wetenschap

De opbouw van de aarde in verschillende lagen
Het is nog maar een jaar geleden dat ik serieus in aanraking kwam met de geologie. Natuurlijk had ik me als echte bèta altijd wel geïnteresseerd voor de processen in onze planeet, maar veel kennis had ik er zeker niet van. De activiteiten rond mijn oude dispuut PROIRA vormden feitelijk de startup; Paul van Olm, oud-dispuutsgenoot is ondanks zijn pensionering behoorlijk actief in het promoten van geologie voor geïnteresseerden. En zo kwamen Roos en ik in Sardinië met de Stichting Georeizen waarvan Paul voorzitter is en bij deze excursie ook reisleider was. Die hele reis vond ik bijzonder interessant en ik wilde graag meer weten over dit vakgebied en daar kwam mijn goede vriend Dick uit Vaals mij te hulp. Hij beschikte over een fantastische BBC serie en die heb ik inmiddels al twee keer bekeken. Buitengewoon om al die facetten van moeder aarde te zien.
Maar vorige week kwam geheel onverwacht de klap op de vuurpijl: per post ontving ik van Dick het boek "Earth story" waarin alles uit de BBC serie nog even dunnetjes werd overgedaan met alle wetenschappelijke détails erbij. Vrijwel alle tijd heb ik gefascineerd in dit boek zitten lezen totdat ik het zojuist uit had.
Ik wist werkelijk niet wat ik meemaakte met al die technieken die beschreven werden. Hoe de binnenstructuur van de volkomen ontoegankelijk aardmantel en de kern inzichtelijk werd gemaakt met door de trillingen die veroorzaakt worden door aardbevingen te analyseren; de bewegingen van de verschillende platen waarbij in de honderden miljoenen jaren het uiterlijk van de aardkorst volkomen veranderde: Gondwanaland, Rodinia, die weer uiteenvielen, India dat op reis ging; men kon dit vaststellen.
Het boek staat vol met duidelijke illustraties bij de tekst
De temperatuur van water van miljoenen jaren geleden meten door mbv massaspectrometrie de verschillende zuurstof isotopen te bepalen in schelpdiertjes uit het sediment; de vorm en grootte van fossiele bladeren om de hoogte, vochtigheid en wat dies meer te bepalen van de ondergrond tientallen miljoenen jaren geleden.
Geologie is een betrekkelijk jong vak; de platentectoniek wordt nog maar zo'n 50 jaar als bewezen beschouwd. En wat er na die tijd allemaal ontdekt en uitgezocht is; fascinerend. Ontzettend leuk om in een nutshell de ontwikkeling van zo'n interessant vakgebied te hebben mogen bestuderen.
Met dank aan Paul en Dick.

Geen opmerkingen: