28 oktober 2016

De moderne waarheid

De laatste tijd smul ik weer van het boek "Reizen zonder John" van Geert Mak, een bijzonder informatief boek over de geschiedenis van de huidige VS. Kostelijk hoe hij schrijft over de TV uitzending van Fox News. Terwijl hij - zonder waarschuwing van enige overheid voor gevaar - op weg is naar Detroit (360 moorden per jaar), Chicago (450) en New Orleans (170) wordt in de uitzending van Fox News gesuggereerd dat Europa opeens een van de gevaarlijkste plekken op de aardbol schijnt te zijn. "Europaspecialisten" geven aanwijzingen hoe een mogelijke aanslag vermeden kan worden etcetera.
Commentatoren kakelen in koor; wat is Europa opeens gevaarlijk en iedereen is het met elkaar eens.
Aldus Mak is "de waarheid" hier iets sociaals geworden en niet meer iets waar men op zoek gaat door wetenschappers, journalisten en anderen zo eerlijk, objectief en professioneel mogelijk.
En daarop lijkt het tengenwoordig in ons eigen landje ook. Wanneer je geen TV kijkt word je er wellicht wat gevoeliger voor maar ik constateer het hier boven gemelde ook in gesprekken: de waarheid is een sociaal verschijnsel geworden.
Mak zegt daarover: "Het onderzoek, de voortdurende twijfel, het eeuwige streven naar objectiviteit, kenmerkend voor de Verlichting, het lijkt steeds meer te worden vervangen door een wereld van hypnose, exhibitionisme en collectief welbehagen.

De tekst is voor een groot deel ontleend aan het genoemde boek dat ik voor de tweede keer van harte aanbeveel aan de lezers van dit Blog.

Geen opmerkingen: